Про зміну імені та прізвища в Україні

Останнім часом зміна імені та прізвища – стала однією із затребуваних послуг органів державної реєстрації актів цивільного стану. Не так давно до цієї послуги додалася також зміна по-батькові.
Згідно до українського законодавства громадяни, керуючись власними причинами та вподобаннями, можуть з 16 років (з 14 – за згодою батьків) змінювати своє ім’я, прізвище, й по-батькові. За словами фахівців Броварського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану у минулому, у 2020 році вони склали 70 актових записів про зміну імені.
Начальник Броварського міськра­йонного відділу ДРАЦС Лідія Мальченко додала, що на зміну імені зважуються особи різного віку та статі, проте жінки роблять це частіше. Мотиви у громадян різні: комусь просто не подобається власне ім’я, комусь хочеться, щоб воно було «престижним» та популярним, інші бажають максимально «поріднитися» з вітчимом, котрий виховав і так далі.
Як згадують фахівці відділу, бувають навіть кумедні ситуації. Одного разу до них звернулася жінка дуже поважного віку із запитом на зміну прізвища з чоловікового на дівоче. На питання, навіщо це робити в такому солідному віці, відповіла, що «за життя чоловік так допік, що хоч померти хочу під своїм прізвищем».
Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *