Підвищення орендних ставок на землю у Броварському районі призведе до масових звільнень – депутат

Власник Броварського алюмінієвого заводу BRAZ, депутат Броварської міської ради Сергій Шапран заявив у своєму Facebook, що рішення підняти в районі ставку орендної плати на землю у два – чотири рази є вбивчим для бізнесу.
«Восьма сесія VIII скликання депутатів Броварської міської ради увійде в історію вбивчим для локального бізнесу рішенням – більшість депутатів проголосували за підняття ставок орендної плати за землю у два – чотири рази для 399 підприємств! Так, для будівництва і обслуговування житлових будинків, офісів, будівель торгівлі, громадського харчування, об’єктів дорожнього сервісу встановили найвищу з можливих в Україні ставок – 12%. Не менше постраждають заклади охорони здоров’я та соціальної допомоги, побутового обслуговування, землі транспорту і промисловості – 7%. Для порівняння: до 2021 року орендарі сплачували в середньому 1–3% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки», – написав бізнесмен.

Він повідомив, що для його заводу таке зростання вартості оренди закінчиться звільненнями співробітників.

«Наш завод BRAZ займає 26 гектарів. Підвищення ставки більш ніж у два рази (з 3% до 7%) на такій площі призведе до відчутного підвищення вартості продукції підприємства, що зробить його менш конкурентоспроможним на ринку. Зменшення обсягів продажів призведе до скорочення виробництва, зниження інших податкових надходжень у бюджет громади. Або ж ми будемо змушені скорочувати постійні витрати, а це в першу чергу фонд заробітної плати. Зниження зарплати потягне за собою масові звільнення. Далі можна не продовжувати?!» – обурився Шапран.

Підприємець нагадав, що у Броварах працюють десятки великих заводів і фабрик, які мають статус постійного землекористувача.

«Для них теж на найближчій позачерговій сесії встановлять ставку на рівні 12% від бази оподаткування, що є абсолютним максимумом для України! Стягнення мають зрости з 6,7 млн до 26,7 млн грн на рік. Додаткові 20 млн грн для бюджету – це, на перший погляд, класно! Але ці кошти мають десь взяти і сплатити такі підприємства, як «Київобленерго» (готуємося до зростання платежів), трикотажна фабрика «Софія», Броварське ШБУ-50, БЗЗК, «Украгропромторг» і багато інших. Наприклад, Завод залізобетонних конструкцій сплачує земельний податок у сумі 183 019 грн щомісяця. При ставці 12% сума зросте до 732 077 грн. У розрізі року це 6 588 693 грн додаткового фінансового навантаження на бюджет одного лише підприємства», – написав він.

Бізнесмен підкреслив, що таке рішення ухвалюють під час виходу з пандемії, коли весь світ запустив програми підтримки малого та середнього бізнесу.

«Ефект від підвищення вартості оренди землі відчує кожен броварчанин, адже муситиме заплатити за послуги або продукти в супермаркетах і на ринках більше, ніж у Білій Церкві чи Бучі, де ці відсотки на рівні 3%. Логічно, що через зменшення доходів і зарплат броварчани шукатимуть кращі умови праці в Києві та інших містах. Матимемо масові маятникові міграції, перевантажені дороги, недобудови, занепад малого бізнесу, кризу неплатежів і зупинені промислові потужності. І це не сценарій апокаліптичного фільму, а цілком реальні перспективи Броварів», – заявив Шапран.

За його словами, перед ухваленням рішення влада не опублікувала аналізу його регулярного впливу, як і не провела дослідження і консультації з бізнесом, а також проігнорувала зауваження Держрегуляторної служби.

«Очільник громади Ігор Сапожко, всупереч законодавству, назвав зауваження такими, що носять рекомендаційний, а не обов’язковий характер, і виніс проєкт без правок на голосування. Зважаючи на викладене вище, упевнені, що ставка податку є інструментом політичного тиску на підприємства міста Бровари з метою привласнити діючий бізнес, повторно реалізувати землю, у тому числі дружнім забудовникам, перерозподілити зони особистого впливу, пожертвувавши тисячами робочих місць і добробутом броварчан у цілому, прикриваючись «благими намірами», – написав депутат.

Він опублікував список депутатів, які підтримали підвищення орендних ставок, і закликав надати їхнім діям розголосу.

Лонгрід, але ситуація критична!
Восьма сесія восьмого скликання депутатів Броварської міської ради увійде в історію вбивчим для локального бізнесу рішенням – більшість депутатів проголосували «ЗА» підняття ставок орендної плати за землю в 2-4 рази для 399 підприємств!

Так, для будівництва і обслуговування житлових будинків, офісів, будівель торгівлі, закладів громадського харчування, об’єктів дорожнього сервісу встановили найвищу з можливих в Україні ставок — 12%. Не менше по

Показати більше…



Більше читайте тут: https://gordonua.com/

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *