Рада дозволила Зеленському призивати до армії без мобілізації: що це значить

Президент Володимир Зеленський зможе протягом доби призивати в армію резервістів, якщо виникне загроза вторгнення або різко загостриться ситуація на фронті. За відповідний законопроект №3553 у вівторок, 30 березня, проголосували 256 народних депутатів на позачерговому засіданні Верховної Ради.

Документ вводить новий термін «військова служба за призовом осіб з числа резервістів в особливий період». У резерв зараз зараховують усіх, хто служив в зоні АТО (зараз ООС). Саме їх знову можуть забрати в армію «для оперативного доукомплектування ЗСУ» за поданням головнокомандувача армії (зараз це Хомчак). Остаточне рішення приймає верховний головнокомандувач, в даний час — Зеленський.

При цьому президент не повинен оголошувати мобілізацію, щоб в примусовому порядку забрати в армію людей, як це було з 2014 по 2016 рік.

Кого саме будуть забирати в армію

Зараз, після звільнення всіх мобілізованих, хто відмовився продовжити службу, Збройні сили і Нацгвардія комплектуються виключно за контрактом (добровольцями), якщо не брати до уваги строкову службу. Строковиків, однак, заборонено відправляти в зону бойових дій, і депутат від «Слуги народу» Олександр Завітневич в коментарі виданню «Новинаря» підкреслив, що новий закон строковиків теж не стосується і ловити юнаків на вулицях не будуть.

Таким чином, повторно забрати на війну зможуть тих, хто має бойовий досвід, будь то служба за мобілізацією або за контрактом, який вже закінчився. За словами депутата, «в кожному окремому випадку будуть вирішувати, скільки саме необхідно людей».

За резервістами, яких знову покликали на службу, обіцяють зберігати місце роботи та середню зарплатню. Безробітним обіцяють доплачувати «мінімалку».

Що загрожує тим, хто не хоче в армію

З іншого боку, за ухилення від військової служби передбачено покарання — штрафи і навіть позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років.

  • Порушення правил військового обліку — від 510 до 850 гривень, за повторне порушення — 850-1700 гривень;

  • Порушення мобілізаційної підготовки — від 1700 до 3400 гривень для звичайних громадян, 3400-5100 гривень — для посадових осіб, а при можливому повторному порушенні- від 3400 до 5100 гривень (для громадян) і від 5100 до 8500 гривень (для чиновників);

  • Навмисне псування або втрата військово-облікових документів — від 510 до 850 гривень, а при повторних випадках — від 850 до 1700 гривень.
Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *