Різне трактування Виборчого кодексу однією комісією: на Київщині не всі політичні сили змогли відразу зареєструвати своїх кандидатів

Політична партія «Україна славетна» перевищила кількість кандидатів у депутати у списку подання, а Броварська міська організація української партії «Єдність» не дотрималася кількісного складу кандидатів. Броварська міська територіальна виборча комісія, аби не порушувати виборче право обирати та бути обраним, зареєструвала відкорегований список “України славетної», втім, відмовила партії «Єдність». Після рішення суду ТВК все ж зареєструвала список кандидатів від партії. Про це інформують спостерігачі ОПОРИ.

24 вересня 2020 року завершувався термін прийому документів для реєстрації кандидатів у депутати місцевих рад на виборах 25 жовтня 2020 року. Цього дня політична партія «Україна славетна» принесла до Броварської міської ТВК подання в кількості 42 кандидатів. Нагадаємо, що загальний склад міської ради складає 38 депутатів (Як для ради, де кількість виборців коливається в межах 50-100 тисяч осіб). Про це громадянська мережа ОПОРА повідомляла у матеріалі від 28 вересня 2020 року.

За годину до завершення прийому подань, о 23:00 24 вересня, чотири кандидата від політсили “Україна славетна” прийшли до Броварської міської ТВК із повідомленням про відкликання власних заяв на згоду, що містилися в поданні. Однак у декого з них були відсутні документи для посвідчення осіб, тому ТВК не змогла прийняти заяви про відкликання.

28 вересня відбулося засідання Броварської міської ТВК, де на порядку денному, зокрема, було питання про політичну партію “Україна славетна” та ситуацію із завеликою кількістю кандидатів у поданні. Під час засідання більшістю голосів члени ТВК, аби не порушувати виборче право обирати та бути обраним, погодили зареєструвати список політичної партії “Україна славетна” із 38 кандидатів. Кандидатури 38 осіб, які будуть зареєстрованими, а кому треба забрати власні заяви, визначала політична партія і підготувала їх ще до початку засідання ТВК.

Згідно зі ст. 30 Виборчого кодексу «Відмова в реєстрації кандидата (кандидатів) у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови: 1. Територіальна виборча комісія відмовляє в реєстрації всіх кандидатів у депутати, включених до виборчих списків місцевих організацій політичних партій або до переліку кандидатів у депутати в багатомандатних виборчих округах на відповідних місцевих виборах, у разі: 1) порушення встановленого цим Кодексом порядку висування кандидатів, у тому числі перевищення встановленої цим Кодексом кількості кандидатів у депутати у єдиному виборчому списку та територіальному виборчому списку організації партії на виборах депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласної, районної, районної у місті, а також міської, сільської, селищної ради (територіальної громади з кількістю виборців 10 тисяч і більше), кандидатів у депутати в кожному багатомандатному окрузі на виборах депутатів сільських, селищних, міських рад (територіальних громад з кількістю виборців до 10 тисяч), які можуть бути висунуті організаціями партій.

Броварська міська організація української партії «Єдність» 18 вересня провела конференцію, на якій були присутні 4 члена Броварської міської ТВК. Про присутність представників ТВК на партконференції було повідомлено 28 вересня під час засідання комісії. За словами присутніх на конференції членів Броварської міської територіальної виборчої комісії, політична сила висунула всього 9 кандидатур, по 2 в кожний виборчий округ міста та голову списку. Однак, згідно із законом, таких кандидатів мало бути 21 — по 5 кандидатів  на кожен виборчий округ та кандидата під номером №1 у єдиному виборчому списку. По тому, члени Броварської міської ТВК 23 вересня ще до завершення терміну прийому документів для реєстрації кандидатів вказали Броварській міській організації української партії «Єдність» на допущену помилку. Політична партія виправила та подала до ТВК список із 21 кандидата, не порушивши термінів подання, тобто до 24 вересня. Інформацію про це офіційний спостерігач ОПОРИ отримав від комісії.

Під час засідання Броварської міської ТВК 28 вересня 2020 року до порядку денного члени комісії внесли питання реєстрації всіх кандидатів виборчого списку Броварської міської організації української партії «Єдність». Однак достатньої кількості голосів для прийняття рішення щодо цього питання не зібралося. Члени ТВК мотивували своє рішення  тим, що висування всього списку кандидатів не відбувалося на партійній конференції вищезгаданої партії, тобто наявне порушення порядку висування кандидатів.

Однак, 29 вересня до порядку денного засідання Броварської міської ТВК знову було включене питання про голосування за реєстрацію всіх кандидатів виборчого списку Броварської міської організації української партії «Єдність». Голоси членів ТВК розділилися навпіл, 9 на 9. Тож рішення не було прийняте. У суб’єкта виборчого процесу Броварської міської організації української партії «Єдність» залишилось право зареєструвати кандидатів через суд. 

2 жовтня під час чергового засідання Броварської міської ТВК було оголошено про те, що до Київського окружного адміністративного суду було подано два позови. Це зафіксовано у відеотрансляції засідання, а також у постанові комісії.

Мова про це йде на 18 хвилині відео

 
 
 
 

Також про них на своїй фейсбук-сторінці повідомив чинний міський голова Броварів Ігор Сапожко та оприлюднив підготовлені заяви та витяги з Єдиного реєстру досудових розслідувань до правоохоронних органів.

Фото: фейсбук-сторінка Ігоря Сапожка

 
 
 
 

Один із позовів від Броварської міської організації української партії «Єдність» про визнання протиправної бездіяльності та зобов’язання вчинити певні дії, а саме зареєструвати кандидатів в депутати по єдиному та територіальних списках партії Броварської міської організації української партії «Єдність». Суд своїм рішенням від 2 жовтня 2020 року вирішив позов задовольнити частково. А саме, визнати протиправною бездіяльність Броварської міської ТВК та зобов’язати комісію повторно розглянути подані Броварською міською організацією української партії «Єдність» документи для реєстрації кандидатів у депутати Броварської міської ради та прийняти рішення відповідно до вимог ч.6 ст.227 Виборчого кодексу (Територіальна виборча комісія не пізніш як на п’ятий день з дня прийняття заяви організації партії про реєстрацію кандидатів у депутати та доданих до неї необхідних документів приймає рішення про реєстрацію кандидатів у депутати або про відмову в їх реєстрації). Також суд своїм рішенням ухвалив — судові витрати стягнути з Броварської міської ТВК.

Другий позов був від політичної партії «Команда Ігоря Сапожка «Єдність» з приводу протиправної бездіяльності щодо неприйняття на засіданні від 29 вересня 2020 року рішення щодо відмови в реєстрації кандидатів у депутати Броварської міської ради, що включені до списків політ партії Броварської міської організації української партії «Єдність». Суд своїм рішенням від 2 жовтня 2020 року вирішив частково задовольнити позов — визнати протиправною бездіяльність Броварської міської ТВК щодо неприйняття рішення за результатами поданих Броварською міською організацією української партії «Єдність» документів для реєстрації кандидатів у депутати Броварської міської ради. Зобов’язати Броварську міську ТВК повторно розглянути документи для реєстрації кандидатів Броварської міської організації української партії «Єдність». Судові витрати у розмірі 1051 гривні стягнути з Броварської міської ТВК на користь політичної партії «Команда Ігоря Сапожка «Єдність».

5 жовтня 2020 року Броварська міська ТВК зареєструвала кандидатів у депутати від Броварської міської організації української партії «Єдність». Члени комісії віддали 10 голосів «за», проти висловилися 8 присутніх. Також під час засідання комісія повідомила, що Ігор Сапожко, мер Броварів та лідер політичної сили «Команда Ігоря Сапожка «Єдність», подавав апеляцію на раніше ухвалене рішення Окружного адміністративного суду, де він був позивачем та програв справу. Вищезгадані рішення суду залишилися без змін.

За коментарями звертайтеся:
Олексій Рєпік, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Київській  області
тел.: 073 060 76 78

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *