Стало відомо, що чекає на чоловіків, які до війни виїхали за кордон і не повернулися в Україну

З початку повномасштабної війни Росії проти України та запровадження військового стану чоловіка віком від 18 до 60 років не мають права перетинати кордон.

До 24 лютого 2022 року багато чоловіків-українців вже перебували за кордоном і не всі вони повернулися. У свою чергу, як розповів юрист Ростислав Кравець виданню “Факти ICTV”, українським законодавством на сьогоднішній день не передбачено відповідальності за неповернення до України під час дії воєнного стану.

Якщо змушувати чоловіків віком від 18 до 60 років, які поїхали за кордон до початку повномасштабної війни, повернутися в Україну, то це буде порушенням Конституції, – зазначив він.

Тобто, як пояснив експерт, жодної кримінальної чи адміністративної відповідальності за неповернення чоловіків сьогодні в Україні не існує.

Ростислав Кравець підкреслив, що запровадження штрафів чоловікам, які вирішили все ж таки повернутися в Україну зараз, також буде незаконним, порушуватиме Конституцію та права людини.

Законом не передбачено і примусової мобілізації у разі, якщо чоловік повернувся з-за кордону, – додав він.

У Командування Сухопутних військ ЗСУ пояснили, що через те, що у західних областях зараз проживає більше громадян, то й мобілізаційні плани там більші. Про це розповів начальник Управління персоналу Штабу Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач. Він також зазначив, що якщо потрібних фахівців немає у певній галузі, то військове командування може залучати їх із інших регіонів.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *