Стрибок цін на паливо: українцям розповіли, як блекаути і ембарго позначаться на вартості палива

Українцям розповіли, як блекаути і ембарго позначилися на цінах на паливо на АЗС.

Як передає «Хвиля», про це пише 24 канал.

Так, на АЗС України з середини листопада щодня підвищуються ціни на паливо по кілька копійок. До однієї з основних причин подорожчання відноситься підвищення попиту через генератори.

При цьому на ринку можуть виникнути проблеми нестачі палива не з-за генераторів, а за відсутності можливості укладення короткострокових контрактів на європейському ринку. До того ж це може статися із-за нестачі продукту внаслідок нафтового ембарго.

Як зазначається, більшість українських трейдерів мають спотові, а не довгострокові або середньострокові контракти на паливо, вони закуповують надлишки продукту, що залишаються після виконання основних контрактів. Економічний експерт Геннадій Рябцев підкреслив, що після ембарго 90% російської сирої нафти такого надлишку може не залишитися.

«Якщо ж зменшення обсягів нафти буде великим, в Україні може виникнути нестача палива. Тоді ціни і на бензин, і на дизель піднімуться», — сказав він.

Рябцев підкреслив, що поки що українські компанії все ще можуть укласти довгострокові контракти, однак у них немає стимулів для цього.

«Стимулів немає, оскільки держава зняв це питання з порядку денного, хоча це небезпечно в ситуації», – заявив він.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *