Тарифи на комунальні послуги: скільки вони ще будуть рости

«Коментарі» дізналися у експертів, скільки ще триватиме зростання тарифів на комунальні послуги і як цим можуть скористатися політики напередодні місцевих виборів.

«Швидше за все, підвищення цін на електроенергію для населення ще буде»

Експерт з енергетичних ринків компанії Dragon Capital Денис Саква значного зростання цін на газ від поточного рівня не очікує.

«Ціни в Європі зараз стабілізувалися. Запаси в сховищах на високому рівні і погода тепла, — пояснює він. — Після стрибка цін у вересні, ціни все одно знаходяться на рівні нижче минулого року. З огляду на, що ціна газу є визначальним фактором для цін на тепло, то тарифи на тепло теж будуть нижче «.

За словами експерта, по електроенергії в цьому році підвищення навряд чи буде, незважаючи на те, що воно давно вже назріло.

«Швидше за все, підвищення цін на електроенергію для населення буде або на початку наступного року, або після закінчення опалювального сезону — в наступному році», — прогнозує Денис Саква.

«Україна скута зобов’язаннями перед МВФ»

Керівник Центру аналізу та стратегій (ЦАС) Ігор Чаленко впевнений, що перша істотна обтяження українські домогосподарства відчують, отримавши платіжки в листопаді.

«Саме тоді в них з’явиться початок опалювального сезону, яке торкнеться половину жовтня, — пояснює експерт. — Приватні будинки — за рахунок збільшення споживання газу, який у вересні подорожчав у півтора рази. Цей трек продовжитися, оскільки ми увійшли сезон високих цін, а ПСО (спецобязательства, які дозволяли уряду регулювати ціни — ред.) Більше не діє «.

Централізоване опалення, які в тарифі відображає 80-85% вартості блакитного палива, також піде вгору, попереджає Ігор Чаленко.

«Якщо в минулому році уряд знайшов спосіб відкоригувати в бік зниження до третини тарифу, то в цьому році ми скуті зобов’язаннями, взятими перед МВФ. Також негативним фактором є зменшення соціального захисту за рахунок збільшення порогу для отримання субсидій домогосподарствами з 15% загального доходу, які витрачаються на комуналку, до 20% «, — зазначає керівник ЦАС.

Він звертає увагу, що вже сьогодні видаткова частина в бюджеті, закладена на субсидії, за різними оцінками, відповідає лише половині від потреб. Це підтверджує і недостатнє погашення боргів за комунальні послуги в неопалювальний період, які за останніми даними Держстату становлять понад 55 млрд грн.

Ігор Чаленко підкреслює: «Цілком імовірно, що опозиційні до нинішньої влади політики будуть активно грати на темі тарифів. Вони це роблять уже зараз. Відразу пригадуються «ОТЗЖ», «Батьківщина», «Перемога Пальчевського». Але варто врахувати, що тема ЖКГ не увійшла в ТОП-5 питань, які турбують українців у розрізі місцевих властей (опитування групи «Рейтинг» у вересні). Тому в цьому плані влади відверто пощастило «.

Експерт зазначає, що «повний комплект» від підвищення цін на комуналку громадяни відчують трохи пізніше, отримавши платіжки вже в лютому.

«З початку 2021 року перестане діяти ПСО на електроенергію, також подорожчає виробництво холодної води. Поступово українців переводять на ринкові відносини у відповідній сфері. З іншого боку, споживачі мають повне законне право вимагати відповідної якості комунальних послуг «, — говорить Ігор Чаленко.

«Народ просто лякають»

Артем Петренко, експерт Інституту розвитку інновацій, закликає громадян України акуратно ставитися до поширюваним у ЗМІ повідомленнями. Він підкреслює, що в останні роки внутрішні і зовнішні сили все частіше використовують важливі для населення теми для розгойдування ситуації. У тому числі — тему підвищення цін на комунальні послуги.

«Народ просто лякають, намагаються викликати недовіру до власних владі. У наших олігархів і закордонних маніпуляторів мета одна — розширення свого впливу на Україну, — упевнений експерт. — Сьогодні це особливо помітно. Яскравий приклад — недавній фейк про підвищення тарифів на електроенергію з жовтня. У той же час, ці тарифи в Україні не підвищувалися з 2017 року. І поки — нижче, ніж у ряду наших сусідів. При цьому, незважаючи на величезні проблеми на енергетичному ринку України, було прийнято рішення не підвищувати ціни для населення «.

Що стосується цін на газ, то в найближчі місяці також не варто очікувати їх підвищення, вважає Артем Петренко. Він підкреслює, що світові ціни поки не перевищували рівня кінця минулого року. Невелике підвищення можливе тільки в наступному році. І то, це буде залежати від динаміки світових цін.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *