Тарифи на світло в Україні зростатимуть на 20-25% на рік: у Нацбанку дали прогноз

Тарифи на електроенергію в Україні будуть змінюватися в бік збільшення, причому значно, і «світло» дорожчатиме на 20-25% щорічно. Про це йдеться в прогнозі Нацбанку в «Інфляційному звіті» (жовтень 2021 року).

Документ 29 жовтня опублікований на сайті регулятора.

Зазначається, що зростання цін на електроенергію обумовлене необхідністю приведення економічно обґрунтованого рівня, а також для усунення дисбалансів у секторі.

«Адміністративна інфляція залишатиметься найвищою серед складових ІСЦ, незважаючи на фіксацію тарифів на газ та електроенергію для населення до травня 2022 року… Тарифи на електроенергію зростатимуть високими темпами (20-25% на рік) через необхідність приведення до економічно обґрунтованого рівня та усунення дисбалансів в енергосекторі», — вказується в публікації.

Що буде з іншими тарифами

Також в НБУ розповіли, що зростання адміністративної інфляції поступово
буде сповільнюватися завдяки енергетичній складовій. Зокрема, ринкові ціни на газ після стрибка наприкінці поточного року, як очікується, скоректуються влітку 2022 року.

«Тому в наступному опалювальному сезоні тарифи на газ для населення підвищаться несуттєво, навіть з урахуванням їх приведення в імпортний паритет, а у 2023 році — не зміняться», — йдеться в прогнозі.

Це також сприятиме уповільненню зростання тарифів на централізоване опалення та гарячу воду.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *