Українці можуть підвищити собі майбутню пенсію: спосіб підійде навіть безробітним

Розмір пенсії в Україні безпосередньо залежить від страхового стажу, який «напрацювала» людина, та розміру офіційної зарплати протягом усієї трудової діяльності. Тому збільшити розмір майбутньої пенсії можна завдяки добровільним внескам.

Про це повідомили спеціалісти Пенсійного фонду (ПФУ). Там наголосили: скористатися таким механізмом можуть лише ті, хто ще не вийшов на пенсію.

«Для офіційно непрацюючих добровільно сплачені внески – це набутий страховий стаж та заробітна плата для майбутньої пенсії, для працюючих – збільшена заробітна плата. Отже, якщо людина вже отримує пенсію, то новий механізм сплати добровільних внесків не для неї», – пояснили у ПФУ.

Долучитися до системи сплати добровільних внесків можуть люди, які не працюють чи працюють та отримують низьку зарплату, однак мають заощадження, або близьких, які готові сплатити на їхню користь пенсійні внески. Так, право на добровільну сплату єдиного внеску мають:

  • особи, які досягли 16-річного віку та не належать до осіб, яким призначено пенсію в солідарній системі;
  • особи, які навчаються у вишах за денною формою навчання, а також в аспірантурі та докторантурі;
  • іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають або працюють на території України;
  • громадяни України, які постійно проживають або працюють за межами України.

Щоб зробити добровільний внесок, потрібно звернутися до Пенсійного фонду через електронний кабінет, для чого потрібна заява та електронний підпис. Користувачеві, який увійшов на портал ПФУ за допомогою КЕП, надається можливість:

  • заповнити дані про особу, на користь якої вона бажає сплачувати внески;
  • переглянути (за потреби) друковану форму договору;
  • підписати договір та перейти на інтерфейс сплати внеску.

Ще один варіант збільшити розмір майбутньої пенсії – за власним бажанням збільшити собі пенсійний віквипливає з 29 статті Закону «Про загальнообов’язкове пенсійне страхування». Наприклад, замість 60 років вийти на пенсію у 65 років та 7 місяців.

Згідно із законом, якщо українець самостійно ухвалює рішення вийти на пенсію пізніше, його виплату збільшать на певний відсоток. Так:

  • якщо відстрочити пенсію на період до п’яти років – за кожен місяць без пенсії розмір виплати збільшать на 0,5%;
  • якщо відстрочити пенсію на період від п’яти років – за кожен місяць без пенсії розмір виплати збільшать на 0,75%.

Збільшити виплати людини, яка вже отримує пенсію, можна за допомогою благодійних пожертвувань. У разі персоналізованого внеску 70% від суми піде на пенсію конкретної людини, а ще 30% віддадуть Пенсійному фонду на фінансування інших пенсіонерів.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *