Усі секретні бункери Путіна: де може ховатися російський диктатор

Російський диктатор Володимир Путін має не один бункер, а одразу кілька. Майже в кожному його особняку та маєтку, що знаходяться в різних частинах Росії, є підземні приміщення. Усі вони були спроєктовані та збудовані вже давно. І це не дивно, тому що російський диктатор боїться за свою безпеку.

Де знаходяться секретні бункери Путіна і як вони виглядають – читайте у матеріалі Styler нижче.

Бункери у Москві

За даними журналістських розслідувань, у центрі Москви є ціла мережа бункерів. Вони знаходяться під землею і глибина тунелів становить до 200 метрів.

Дігери випадково потрапили в один з таких тунелів і розповіли про те, що побачили. За це вони були заарештовані, їх засудили до умовних і реальних термінів, а потім вони змушені були покинути Росію.

Усі секретні бункери Путіна: де може ховатися російський диктатор

Фото: Бункери під Москвою

Система підземних бункерів називається «Метро-2» — частина з них знаходиться безпосередньо під Кремлем та головними державними установами у столиці Росії. Але до цієї системи також входять підземні приміщення у Балашихі, Чехові, і навіть у Калузі.

Підземне місто «Раменки-43» — цей бункер схожий за своєю міцністю на той, що знаходиться під Кремлем. Місткість цього бункера – до 10 тисяч осіб. Запасу життєзабезпечення вистачить на кілька місяців.

За іншими даними, у цьому місті зможе проживати близько 30 років майже 50 тисяч осіб. Він з’єднаний з бункером «Метро-2» та аеропортом Внуково.

Бункер у Геленджику

На півдні Росії у Путіна є величезний маєток у Геленджику. Там знаходиться величезний палац, церква, винний льох, власне казино, дендрарій, ковзанка для хокею. Ділянка на скелі з видом на Чорне море надійно прихована від людських очей величезним лісом і закритою від польотів зоною.

Як повідомляє видання The Insider, на території комплексу в Геленджику є також і величезний бункер під землею. Схеми цього сховища розмістила на своєму сайті компанія підрядника ще на початку 2010-х.

Підземний комплекс під палацом Путіна складається із двох окремих тунелів, з’єднаних ліфтом, що спускається на 50 метрів під землю. Тунелі заховані у товстих шарах бетону.

Там є вентиляція, кабелі та достатня кількість прісної води, а також все необхідне, щоб прожити спокійно кілька тижнів. Виходи з бункера знаходяться нижче за комплекс — на голій скелі й спускаються прямо на пляж.

Усі секретні бункери Путіна: де може ховатися російський диктаторУсі секретні бункери Путіна: де може ховатися російський диктатор

Схеми бункера

За словами фахівців, бункери та тунелі збудовані дуже грамотно — там є своя система подачі чистого повітря, води, опалення. Є захист від пожеж, можливої хімічної небезпеки. І тунелі з’єднані з дорогою, якою можна постачати запаси.

А за даними ранніх розслідувань — бункер знаходиться на мисі Ідокопас у Краснодарському краї. І він виглядає як 16-рівневий підземний комплекс, у якому є абсолютно все – від технічних приміщень до винотеки.

Усі секретні бункери Путіна: де може ховатися російський диктатор

Вихід з бункера в Геленджику

Бункер на Валдаї

На Валдаї є ще одна резиденція Путіна. Там живе гімнастка Аліна Кабаєва і найімовірніше — молодші діти російського диктатора.

Територія резиденції дуже величезна і також обгороджена від сторонніх очей лісами та водою. Майже вся територія цієї резиденції вважається заповідником, зокрема й територія Валдайського національного парку. 2018 року там збудували таємну залізницю, на якій Путін може приїжджати до резиденції на бронепоїзді.

Усі секретні бункери Путіна: де може ховатися російський диктатор

Маєток Путіна на Валдаї

Схем та креслень бункера під резиденцією на Валдаї немає, але є дані, що там будівництво йшло з 2017 по 2019 рік. Враховуючи, що Путін дуже багато часу проводить у цій резиденції й саме там ростуть його молодші діти – секретний бункер там точно є.

Де ще є бункери Путіна

За даними різних джерел і розслідувань, російський диктатор має ще близько десятка бункерів по всій країні.

Наприклад, на Алтаї – у гирлі річки Урсул поблизу кордонів Монголії, Китаю та Казахстану. Там знаходиться один із найсучасніших бункерів — офіційно там розміщений санаторій Газпрому «Алтайський двір».

Невеликий бункер знаходиться між Магнітогорськом та Уфою.

У горі Ямантау на Уралі знаходиться один із найбільших і засекречених бункерів. Над ним є селище Міжгір’я, куди можна потрапити лише за спецперепустками. Бункер знаходиться усередині гірських хребтів.

За деякими даними, цей бункер призначений не тільки для Путіна, а й для вищого керівництва РФ. У ньому є захист від ядерної атаки.

Усі секретні бункери Путіна: де може ховатися російський диктатор

Будівництво бункера в Ямантау

Цей бункер почали зводити ще на початку 90-х років. І відомо, що навесні 2022 року у Міжгір’ї знову почали звозити важку техніку для будівництва.

У 2003 році експерт з ядерної безпеки та офіцер у відставці Брюс Дж. Блер повідомив, що супутники-шпигуни засікли на горі Ямантау будівництво. Командний центр бункера знаходиться усередині гірського кварцу на глибині близько 900 метрів від вершини.

Офіційна резиденція президента РФ – садиба XIX століття у Ново-Огарьово. На тлі решти резиденцій Путіна — цей будинок найменший. Доступ на територію резиденції закрито та охороняється ФСО.

Знаходиться садиба у лісі між Рубльово-Успенським шосе та Москвою річкою. По всьому периметру кам’яні блоки із відеокамерами. Підземне сховище там є точно, але чи виконано воно у стилі бункера — невідомо.

Усі секретні бункери Путіна: де може ховатися російський диктатор

Садиба в Ново-Огарьово

У цій резиденції Путін почав усамітнюватися ще на початку коронавірусної пандемії й багато часу там провів. І, за деякими даними, там є спеціальне максимально захищене приміщення, в тому числі й за допомогою фільтрів біологічного очищення повітря та води.

Після анексії Криму ФСБ у 2014 році захопило територію колишнього спецкомплексу КДБ, який колись був викуплений олігархом Ігорем Коломойським. Там знаходиться величезний палац для Путіна, чимось схожий на будинок у Геленджику. Є власна церква, льодовий стадіон, спортивний комплекс та аквадискотека.

У Сочі є ще один будинок Путіна – літня резиденція Бочаров Ручей. На території – великий басейн, причал для яхт, особиста церква, два вертолітні майданчики та копія президентського кабінету у Ново-Огарьово.

Усі секретні бункери Путіна: де може ховатися російський диктатор

Палац Путіна у Сочі

У Тверській області є державна резиденція президента РФ у селищі Козлове, на території національного парку «Завидово». У резиденції «Русь» є парк розміром 125 тисяч га.

Сам будинок невеликий, поряд є гостьовий будиночок, полігон для полювання, два озера для риболовлі. Цю дачу колись збудували ще для Брежнєва.

Усі секретні бункери Путіна: де може ховатися російський диктатор

Президентська резиденція «Русь» у Козловому

Бункер «Грот» розташований у Свердловській області, під горою Косьвинський Камінь. Спочатку був побудований для даних радіоцентрів та центрів космічного зв’язку.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *