У Києві до кінця війни пропонують запровадити «сухий закон»

Міського голову Києва просять заборонити продаж міцних напоїв у столиці на час воєнного стану. Депутати столичної міської ради неодноразово приймали подібні рішення, які обмежували продаж алкоголю у нічний час. А суди, куди приходили невдоволені цим рішенням підприємці, заборону відміняли.

Петиція щодо заборони продавати алкоголь до кінця воєнного стану була зареєстрована на сайті звернень до столичної влади. «Заборонити продаж алкогольних напоїв в місті Києві на час воєнного часу є важливим, тому що, на час воєнного положення, може бути все завгодно, місту не потрібні люди в сильному алкогольному сп’янінні, якщо щось, не дай боже трапиться. В країні війна, потрібно захищати свою країну, а не напиватися так, щоб валятися десь під мусонним баком (дуже часто таке бачу). А тих людей, яких будуть ловити на покупці/продажу алкогольних напоїв, направляти до лав ТРО та Нац. Гвардії», — вважає автор петиції Володимир Волошенко.

Цю ініціативу вже підтримали 1 тисяча 154 мешканця столиці. Для розгляду потрібно набрати 6 тисяч голосів і на це ще є 56 днів.

Продаж алкоголю вже забороняли

У столиці то забороняли продавати спиртні напої, то дозволяли. Інформатор писав, що у вересні 2016 року Київрада приймала рішення про заборону продажу алкоголю. Трохи пізніше воно було скасовано судом і алкоголь знову став доступним.

У жовтні 2019 року стало відомо, що Верховний Суд розглянув та визнав незаконним одне з розпоряджень Київради щодо заборони на продаж алкоголю. Після цього столичні супермаркети знову мали продавати його і вночі. Але цього не сталося. Вся справа в тому, що Верховний Суд, вслід за Окружним адмінсудом, скасував лише одне рішення від 10 квітня 2018 року. А у вересні 2018-го депутати ухвалили другу постанову щодо заборони на нічний продаж міцних напоїв.

Але є у Києві традиція: міськрада забороняє продавати алкоголь уночі, а суди дозволяють. У вересні минулого року Державна регуляторна служба України мала намір скасувати обмеження. Такий позов зареєстрували в Окружному адміністративному суді Києва.

У лютому цього року стало відомо, що у Києві ввели заборону на продаж алкоголю. Зовсім і скрізь. Але з квітня дозволили торгівлю спиртними напоями, але з обмеженнями у часі.

«Місто прийняло рішення, що із першого квітня у столиці буде скасовано заборону торгівлі алкогольними напоями. Продаж алкоголю можна буде здійснювати з 11:00 до 16:00 у магазинах та у закладах сфери обслуговування», – розповів заступник міського голови столиці Микола Поворозник.

Подібні обмеження були і у Дніпрі. У травні 2018 року в обласному центрі також забороняли нічний продаж міцних напоїв. За обмеження депутати міськради проголосували майже одноголосно. Вирішили, що алкоголь не можна буде продавати з 22:00 до 07:00. Подібна заборона вже під час війни запроваджувалася під час воєнного стану.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *