Чимало українців не отримають жодної компенсації за зруйноване житло: стали відомі деталі ухваленого закону

В останніх числах лютого Верховна Рада проголосувала у другому читанні законопроект №7198, який передбачає механізм компенсації за зруйноване житло. Як з’ясувалося, новий закон залишив практично «за бортом» величезний пласт громадян, чиє житло постраждало від військових дій.

Йдеться про тих українців, які вже відремонтували житло власним коштом. Їм ніхто вартості ремонту не відшкодовуватиме, пише apostrophe.

До ухвалення цього закону українців, чиє житло ще можна було відновити, держава всіляко заохочувала робити ремонти власним коштом. Їм радили зберігати всі квитанції про платежі за будматеріали та послуги будівельників, аби згодом пред’явити їх державі та отримати грошову компенсацію.

«Люди відремонтували, а тепер ухвалили закон, яким взагалі не передбачено механізму фінансової компенсації за зроблені ремонти. Ремонти компенсуються або проведенням робіт, або наданням будівельних матеріалів. Тобто люди, які вже вклалися, залишаться без допомоги», — пояснює експерт із містобудування Георгій Могильний.

Як з’ясувалося, ухвалений закон не передбачає жодної компенсації для цієї категорії постраждалих. Навіть більше, за словами голови партії «Слуга народу» Олени Шуляк, яка є автором та головним лобістом цього закону, українська держава і не зобов’язана компенсувати громадянам втрату житла. Усе, що вона зараз робить – це виключно жест доброї волі.

«Відшкодування за вже здійснене відновлення справді не передбачено цим законопроектом. Але нагадаю, що мета документу – надання компенсацій тим, хто їх найбільше потребує. Наразі компенсація надається у формі допомоги від держави Україна, яка юридично не зобов’язана відшкодовувати, адже до руйнуванням спричинили дії Росії», — пояснила нардеп.

Чимало українців не отримають жодної компенсації за зруйноване житло: стали відомі деталі ухваленого закону

При цьому вона додала: тим, хто вже сам відремонтував пошкоджене житло, залишається чекати лише на виплати репарацій від РФ.

Та ось біда: виплата репарацій від РФ – не просто завдання з багатьма невідомими, а завдання, яке складається лише з невідомих. Невідомо, скільки ще триватиме війна. Невідомо, якими будуть умови мирного договору (якщо це не буде беззастережною капітуляцією). І невідомо, як інфляція знецінить суми, витрачені на ремонт.

У будь-якому разі, навіть за найсприятливішого результату для України, цей процес розтягнеться на роки, якщо не на десятки літ. Але ж людям усі ці роки десь треба жити. Не дивно, що багато хто вже вклав свої гроші, щоб відремонтувати житло та повернутися під власний дах.

Звичайно, зараз у пріоритеті в держави – забезпечення житлом тих, хто не може сам сплатити за ремонт квартири чи купівлю нового житла. Але ж серед тих, хто вже зробив ремонт самостійно, далеко не всі – грошові мішки, для яких цей ремонт обійшовся кишеньковими витратами. Багатьом довелося брати кредити, залазити в борги до родичів і друзів, аби відновити дах над головою. І в результаті держава фактично залишила їх «за бортом» виплат, не давши навіть примарної надії, що колись про них згадають і все відшкодують.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *