Шахрайство біля банкоматів: як зловмисники крадуть гроші українців

Шахраї постійно винаходять нові способи відбирання грошей українців. Однак деякі їх методи старі, як світ, відомі, проте, на них досить часто «ведуться». Один з них — це банкомати «з сюрпризом».

Про це повідомляє «Сегодня».

Шахраї часто розміщують на картоприймачі та клавіатурі банкомату пристрої, які повинні допомогти їм викрасти гроші. Особливо спритні примудряються впихнути камеру, яка зніме процес набору ПІН-коду. Накладки на клавіатурі покликані зафіксувати кнопки, які людина натискає при наборі коду. А пристрій в картоприймачі дозволить банкомату видати гроші, але не дозволить їм пройти крізь отвір для виходу купюр.

Якщо банкомат не видав гроші, ні в якому разі не можна відходити від нього — якщо виною пристрій шахраїв, то вони тільки цього і чекають. Варто уважно оглянути вікно видачі коштів — часто зловмисники кріплять туди планку, яка заважає виходу грошей. Якщо людина піде, вони спокійно знімуть планку і заберуть гроші. Експерти радять спробувати самостійно демонтувати такий пристрій — можливо, вийде забрати гроші після цього.

Ще однією причиною не йти буде те, що потім буде майже неможливо довести факт шахрайства. В системі операція позначена, як успішна, банкомат видав гроші. Решта — особисті проблеми клієнта, а не банку. Тому варто залишатися на місці та повідомити банку про підозру на шахрайство.

Експерти також дали кілька порад, як визначити підозрілий банкомат:

  • банкомат не видав гроші, хоча був звук відліку готівки, а ви отримали СМС про списання грошей;
  • відсік для видачі грошей виглядає неприродно;
  • на клавіатурі накладки або ж дивні сліди;

Варто використовувати тільки знайомі банкомати, які розташовані в людних місцях. Там шахраям набагато складніше «зарядити» банкомат і залишитися при цьому непоміченими.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *