Як мобілізованому оформити рапорт на відпустку під час воєнного стану в Україні: роз’яснення

Мобілізовані військовослужбовці в Україні мають право загалом на приблизно 20 днів відпустки на рік. Для її отримання треба звернутися до командира військової частини із відповідним рапортом.

Під час воєнного стану військовим можуть надати частину щорічної основної відпустки, за сімейними обставинами й із інших поважних причин. OBOZREVATEL зібрав роз’яснення про те, як мобілізованому оформити рапорт для цього.

Згідно з законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (п. 18 ст. 10-1), кожна з відпусток військового може тривати до 10 днів без урахування часу на дорогу (а це не більше двох діб в один кінець).

Однак не завжди командування дає можливість підлеглим військовим отримати всі дозволені законом десять днів відпустки. Ситуація залежить від завдань підрозділу, в якому служить особа, й того, скільки людей загалом можна відпустити з позицій.

Як військовому оформити відпустку за сімейними обставинами?

Згідно закону, військовослужбовець, зокрема жінка, має право просити у командування відпустку за такими сімейними обставинами:

– через смерть близького члена сім’ї;

– для одруження/заміжжя;

– для народження дитини і для догляду за дитиною (передбачено лише для вагітних жінок-військовослужбовиць).

Як мобілізованому оформити рапорт на відпустку під час воєнного стану в Україні: роз'яснення

Що потрібно мобілізованому, щоб реалізувати своє право на відпустку?

Для того, щоб отримати відпустку, військовослужбовцю потрібно написати рапорт на ім’я безпосереднього командира (начальника), додавши документи з підставами, й віддати його командиру підрозділу.

Командир підрозділу має розглянути, підписати й передати рапорт до штабу військової частини.

Після отримання підписаного командиром підрозділу рапорта, командир військової частини вирішує, чи надавати військовому відпустку.

«Рекомендовано подавати рапорт у двох примірниках: на одному мають бути вказані вхідний номер, дата й підпис особи, яка прийняла рапорт. Вони будуть підтверджувати факт звернення з рапортом», – пояснив омбудсмен Дмитро Лубінець.

Які особливості оформлення частини щорічної відпустки для військового?

Важливою умовою оформлення відпустки є те, що частина щорічної основної відпустки мобілізованому військовослужбовцю може бути надана лише раз протягом календарного року. Але це за умови одночасної відсутності не більш ніж 30% загальної чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу.

Якщо командир відмовив надати всі 10 днів частини щорічної відпустки за раз – інші дні вже не можна використати.

Якщо рапорт щодо відпустки не приймають, можна звернутися до вищого керівництва та залишити скаргу на гарячій лінії Сухопутних військ ЗСУ за номером 0 800 500 410.

Як повідомляв OBOZREVATEL, 23 грудня 2022 року в Україні набув чинності закон, згідно з яким військовослужбовці можуть отримати відпустки під час дії в країні воєнного стану. Йдеться про частину щорічної основної відпустки, відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин зі збереженням зарплати.

Нині ж в Україні з’явилася додаткова підстава для демобілізації військовослужбовців. Тепер зі служби можна звільнитися за сімейними обставинами – у разі, якщо в захисника загинули чи зникли безвісти близькі родичі.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *