Як отримати відстрочку від призову родичам загиблих чи зниклих безвісти під час АТО: роз’яснення

Попри загальну мобілізацію, що триває в Україні, деякі категорії військовозобов’язаних мають право на відстрочку від призову. Йдеться про осіб, близькі родичі яких загинули або зникли безвісти під час під час проведення антитерористичної операції.

Відповідне роз’яснення надав юрист Богдан Черніков на сайті компанії Prihodko & Partners. Він пояснив, що йдеться як про жінок, так і про чоловіків, уточнивши, що таке положення визначено абзацом 4 частини третьої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Водночас, як наголосив юрист, близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра), які загинули чи зникли безвісти під час проведення АТО, мають також відноситися до певної категорії військовослужбовців, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції. Йдеться саме саме про близьких родичів, перелік яких зазначений у дужках, і це не стосуватиметься будь-яких інших родичів.

Однак Черніков попередив, що існування підстав для відстрочки не гарантує стовідсотково, що таку особу не мобілізують. У спірних питаннях рекомендується звертатися до ТЦК, у якому перебуває особова справа, із заявою про надання на зазначеній вище підставі відстрочки від призову та документами, що підтверджують таке право.

Нагадаємо: упродовж останніх років до законів, які регламентують питання мобілізації, внесено низку змін, відповідно до яких шість категорій потенційних призовників отримують відстрочку. OBOZREVATEL зібрав роз’яснення про те, кого не візьмуть до війська.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *