Як «СОС Дитячі Містечка» рятують дітей від інтернатів

Сім’ю кожній дитині. Майже 80 тисяч українських дітей перебувають у державних закладах. За ліквідацію інтернатів виступає благодійний фонд «СОС Дитячі містечка», який уже 18 років працює в Україні. Своїм прикладом показують, як малечі надати родинне тепло. Створили дитбудинки сімейного типу. В гостях у багатодітної родини побувала журналістка «5 каналу».

Ще двоє синів та дві дочки – на навчанні. У цьому дитбудинку сімейного типу нудьгувати ніколи. Дев’ятеро дітей усіляко допомагають мамі. Адже розуміють: самотужки їй стежити за побутом – складно.

«Підмітаю, мию посуд», – каже Ярослав Ярім.

Поїсти дітлахи люблять, каже мама-вихователька Наталія Шельвінська. Свідчать про це і три холодильники. На кухні Наталія працює годинами.

«Борщ ми готує 10-літровими каструлями. Зазвичай десяти літрів нам вистачає на два дні. Окрім того, вони дуже сильно люблять млинці, пироги», – зауважує мама-вихователька дитячого будинку сімейного типу Наталія Шельвінська.

 

Наталія з чоловіком із Києва до будинку благодійного фонду «СОС Дитячі містечка» у Броварах переїхала чотири роки тому. Доти виховувала лише двох своїх доньок. Каже, вони довго звикали до нових братиків. Але зрештою зрозуміли: родина потрібна кожному.

«Правило в родині: братів і сестер ображати не можна. Можна тільки захищати. Ось на це ми звертаємо увагу, тому що вони повинні розуміти, що вони одна велика родина», – додає Наталія Шельвінська.

Прийомні сини Наталі зі складними долями. З ними працює психолог. Завдяки йому в багатодітній родині з’явилася ще папуга – Лола.

«Ми її завели, тому що у Максима була агресія, особливості поведінки. Допомогло, тому що Лола досі жива», – підсумовує мама-вихователька дитячого будинку сімейного типу.

Загалом фонд «СОС Дитячі містечка» у Броварах об’єднав 15 будинків сімейного типу. Їх активно підтримують благодійники зі Швеції. Адже там звичних для України інтернатів немає.

«Я хотів би побажати, щоби по всій Україні було більше таких проєктів і такого підходу, як ми бачимо зараз у Броварах», – акцентував увагу посол Швеції в Україні Тобіас Тіберг.

Національний директор БФ «СОС Дитячі Містечка Україна» Сергій Лукашов запевнив: «У нас в Україні переважна більшість дітей, що втратили батьківське піклування, виховуються в інтернатах. Це травматично, це шкідливо для суспільства і дуже погано для дитини».

На території містечка працює центр зміцнення сім’ї. Його відвідувачі – родини, які опинилися у складних життєвих обставинах. Фахівці допомагають батькам залишити дитину в сім’ї.

«Наразі в нас у роботі є 98 родин, у яких виховуються 250 дітей. В цьому році в одну з таких родин, яка в нас була в проєкті, чоловік і дружина, ми працювали 1,5 року, і ось навесні рішенням суду їм було повернуто дітей», – наголосила начальниця відділу проєктів у роботі з сім’ями БФ «СОС Дитячі Містечка Україна» Тетяна Сідун.

Заступник директора Департаменту захисту прав дітей Нацсоцслужби України Володимир Вовк підсумував: «Оцей кризовий центр достатньо унікальний. Але їх ще дуже мало по Україні. Тому, звісно, це і є той досвід надання соціальних сервісів сім’ям у складних життєвих обставинах, які дозволять не вилучати дитину з родини навіть на тиждень».

Мета держави – щоби такі центри були доступні для кожної родини, зауважує Володимир Вовк. Каже, є кілька пріоритетних напрямів, за якими триває активна робота. Це повернення дитини в родину, усиновлення, опіка родичами або прийомна сім’я. Загалом, у держзакладах нині перебувають 77 тисяч дітей.

Людмила Павленко та Артур Волосов, «5 канал»

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *