ЄС може затвердити план спільної закупівлі боєприпасів для України вже наступного тижня – Bloomberg

Європейський Союз намагається знайти спосіб забезпечити боєприпасами Україну, яка бореться проти російської агресії. На тлі військової допомоги від кожної конкретної країни очікується, що члени ЄС уже наступного тижня підпишуть також спільний план закупівель снарядів для ЗСУ.

Як повідомляє Bloomberg, це питання розглянуть міністри закордонних справ та оборони. Хоча питання про те, як забезпечити Київ необхідними цього року 155-мм снарядами, нібито «застопорилося», пише видання з посиланням на джерела.

Раніше цього місяця глави МЗС європейських країн підтримали пропозицію глави ЄС із зовнішньої політики Жозепа Борреля використати €1 млрд із Європейського фонду миру для негайного постачання Україні боєприпасів із існуючих запасів. За словами політика, ще €1 млрд може бути використаний для спільної закупівлі снарядів, а будь-які додаткові кошти мають бути узгоджені державами-членами.

«Але поки неясно, які обсяги доступні з цих запасів і чи буде їх достатньо, сказало одне з джерел. Є також побоювання, що переговорам не вистачає необхідної терміновості. Україна заявила, що цього року їй буде потрібно 1 мільйон снарядів, а Естонія підрахувала, що це коштуватиме близько €4 млрд», – зазначили аналітики.

Ця балтійська країна була першим членом ЄС, який поставив відповідне питання на обговорення місяць тому, запропонувавши терміново профінансувати нарощування виробничих потужностей, щоб забезпечити цьогорічні поставки. На той час Естонія заявила, що Україна використовує в середньому від 60 000 до 210 000 снарядів на місяць, а європейська оборонна промисловість «здатна виробляти їх лише 25 000» за такий період. Водночас Росія, що розв’язала війну, випускала від 20 000 до 60 000 снарядів на день.

ЄС може затвердити план спільної закупівлі боєприпасів для України вже наступного тижня – Bloomberg

За словами джерела, держави-члени ЄС ще не вказали, скільки грошей на ці потреби ЗСУ вони готові виділити 2023 року і як ці кошти будуть структуровані. Зазначається, що деякі країни хотіли б, щоб обов’язкове фінансування було пропорційним до розміру економіки кожної з них, тоді як інші хочуть, щоб будь-які внески були добровільними.

«Нове фінансування здебільшого є політичним рішенням для держав-членів. Очікується, що це питання – поряд із погодженням кількості снарядів – вийде на перший план, коли міністри закордонних справ та оборони країн ЄС зустрінуться наступного тижня перед самітом лідерів у Брюсселі, де ця тема також, як очікується, буде включена до порядку денного. За словами джерел, між державами-членами також існують розбіжності щодо того, який механізм найкраще підходить для спільної закупівлі боєприпасів», – наголосили аналітики.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *