Ірина Венедіктова разом з Atrocity Crimes Advisory Group оглянули місця вчинення воєнних злочинів РФ в Богданівці (фоторепортаж)

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова разом з експертами Atrocity Crimes Advisory Group оглянули місця вчинення воєнних злочинів РФ в Богданівці — селі в Броварському районі Київщини, яке було під російською окупацією. У цьому селі було вбито 16 цивільних осіб, 7 із них із вогнепальної зброї. 

«Найкращі міжнародні експерти працюють разом з нами, щоб поділитися кращими світовими практиками для розслідування та переслідування злочинів рф в Україні», — заявила Ірина Венедіктова. 

На місці злочину військовослужбовців РФ побували Посол Клінт Вільямсон, Вейн Джордаш, координатор команд мобільного правосуддя та керуючий партнер Global Rights Compliance, Леван Дучідзе – директор по Україні Міжнародної організації права розвитку, а також міжнародний експерт з розслідування порушень прав людини, провідний проект ЄС Pravo-Justice Ерік Сванідзе.

Посол Клінт Вільямсон, який вже понад 30 років займається воєнними злочинами, зазначив, що ніколи не думав, що йому доведеться знову бачити таке в 21 столітті в центрі Європи. 

АСА і створена в її рамках Mobile Justice Team допомагатиме Офісу Генпрокурора та прокурорам на місцях консультаціями щодо порушень законів і звичаїв війни, використання заборонених засобів ведення війни допомагатимуть із аналізом відкритих джерел.

“Ми вдячні за їх рекомендації для забезпечення відповідності найрезонансніших справ високим міжнародним стандартам. Разом із експертами ми напрацьовуватимемо ці стандарти, щоб уніфікувати підходи та підвищити ефективність роботи прокурорів і слідчих”, — висловила вдячність Генпрокурор.

В Богданівці прокурори зафіксували випадки катувань і мародерства, а ще зґвалтування – ідентифіковані російські військові, які їх вчиняли, і вони вже отримали підозри. 

Військові РФ спалили місцеву школу, а в каналізаційному колодязі в її дворі були знайдені людьскі рештки. Дитсадок, де базувався їх боєкомплект, військовослужбовці РФ підірвали разом зі зброєю при відході — детонація тривала кілька годин поспіль. Житловий будинок мирних, де базувались офіцери армії РФ, росіяни теж знищили вщент. Споруда буквально зрівняна із землею, на її місці вирва завглибшки кілька метрів. 

«Ми отримуємо надзвичайну допомогу для нашого юридичного фронту, який допомагають зміцнювати міжнародні партнери України. Експертна підтримка – це теж наша зброя на полі справедливості», — підкреслила Ірина Венедіктова. 

Консультативну групу щодо воєнних злочинів РФ створили для Офісу Генпрокурора США, ЄС та Великобританія. До неї увійшли найкращі експерти з міжнародного гуманітарного права, військові експерти, фахівці з досвідом роботи у міжнародних трибуналах та науковці.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *