Останнім часом українці спостерігають значне підвищення цін на товари харчування. Так, наприклад, вартість борщового набору вже значно зросла. Капуста, цибуля, буряк зросли в ціні ще більше.
Кандидат економічних наук Олександр Хмелевський розповів, якими будуть ціни в магазинах взимку.
Чому ціни ростуть?
Головною причиною тотального здорожчання є окупація українських територій, де вирощували сільськогосподарську продукцію.
Серед іншого Україна експортує аграрну продукцію в значних обсягах, тому наші виробники орієнтуються на світові ціни. Війна та блокада українських портів стала причиною дефіциту продуктів у світі та зростання цін на світових ринках.
Також на зростання цін на продукти впливає енергетична криза та зростання цін на енергоносії. У структурі собівартості аграрної продукції значне місце посідають витрати на пальне, електроенергію, газ тощо.
Крім того, з тих же причин із початку року суттєво додали в ціні добрива, насіння, засоби захисту рослин.
Як змінюватимуться ціни на товари?
Фахівець каже, що вже в листопаді українці будуть спостерігати «стрибок» на цінниках. Хоча зараз відбувається сезонне зниження, стабілізація цін, яка пов’язана з суттєвою пропозицією овочів і фруктів. Однак вони подорожчають значно більше: в середньому на 30-35 %.
Що стосується цін на хліб і борошно, то Україна має значні запаси зерна, що означає відсутність дефіциту. Але через обмеження експорту в найближчі місяці, на думку експерта, ціни зростатимуть помірно на 10-15%.
Така ж тенденція очікує на вартість олії та цукру, які можуть додати в ціні 15-20%.
За словами експерта, ціни на деякі крупи, як то гречка та рис, значною мірою залежать від імпорту, тому девальвація гривні може призвести до зростання цін на ці продукти на 20-25 %.
Олександр каже, що через масовий забій худоби взимку може спостерігатися дефіцит молока та молочних продуктів. Це стане причиною ймовірного підвищення цін на 30-40%.
З тих же причин відповідно підскочать і ціни на м’ясо — приблизно на 30%.