В Україну завезли небезпечну, мелену каву з токсичними елементами. У продукті виявили охратоксин А.
Про небезпечний напій повідомили у Головному управлінні Держпродспоживслужби у Чернівецькій області.
Звідки привезли небезпечний продукт
Зазначається, що мелену каву завезли з Австрії.
Виробник кави — це Gruppo Gimoka srl, Trezzano S/N, Італія. Сам продукт експортувався з Австрії в Україну (оптовик: GUNZ Warenhandels GmbH, Mäder).
Одержувач в Україні ТОВ «ТД ГУРМАНДІЗ», вул. Костянтинівська 72, м. Київ, 04080).
Держпродспоживслужба у Чернівецькій області попереджає операторів ринку, які здійснюють обіг вищезгаданої продукції про необхідність вилучити її з обігу та у строк не більше двох робочих днів письмово інформувати про виявлену невідповідність Головне управління Держпродспоживслужби у Чернівецькій області, що передбачено частиною 3 статті 20 Закону України та вимоги до безпеки та якості харчових продуктів.
Як виглядає ця кава
Чим небезпечна кава з охратоксином А
Охратоксин А — це органічна сполука, похідна кумарину, мікотоксин із групи охратоксинів, що продукується мікроскопічними пліснявими грибами роду Аспергіл (Aspergillus ochraceus, Aspergillus carbonarius та ін) та роду Пеніциліум (Penicillium verru).
Він є харчовим забруднювачем, що стає серйозною загрозою здоров’ю та життю людини. Надзвичайно токсичний нейротоксин, потенційний канцероген для людини (група 2B), мутаген, тератоген та сильна нефро- та гепатотоксичність, імуносупресор, викликає імунодефіцитні стани.
Охратоксин А небезпечний гострими отруєннями, що дають ускладнення на нирки, та накопичувальною дією. Можливі нудота, блювання, прискорене серцебиття, запаморочення, судоми.
Його зазвичай знаходять у пшениці, вівсі, ячмені, квасолі, комбікормі, арахісі, вині, сухофруктах, каві, крупах. Тому ймовірність попадання цього мікотоксину в організм людини також велика і особливо сильний вплив має на дітей.