Яблучний Спас 2024: що суворо заборонено робити сьогодні, народні прикмети

Сьогодні, 6 серпня, свято — православні українці святкують Преображення Господнє за новим церковним календарем. У народі цей день називається Яблучний спас.

РБК-Україна (проект Styler) розповідає про головні заборони дня, народні прикмети і традиції, хто святкує день ангела.

Яке сьогодні свято у церковному календарі

Це сталося за 40 днів до страждань Ісуса Христа на Голгофі. Ісус взяв апостолів Петра, Івана і Якова і відправився з ними на гору для молитви. Поки Ісус молився, учні заснули, а коли прокинулися, то побачили, що Ісус перемінився: його одяг і обличчя сяяли.

На гору прийшли пророки Мойсей і Ілля. Раптом почувся голос з небес, який говорив про Христа. Тоді апостоли впевнилися, що він справді є і Богом, і Людиною. Ісус попросив їх не розповідати про це нікому і сказав, щоб вони зібрали й освятили яблука після сходження з гори.

Свято Преображення Господнього відзначає момент, коли Ісус показав свою божественну природу. Він зробив це, знаючи про своє майбутнє страждання, щоб врятувати людство від гріхів і подарувати вічне життя.

Яблучний Спас 2024: що суворо заборонено робити сьогодні, народні прикмети

Преображення Господнє, сучасна ікона (фото: Вікіпедія)

Що не можна робити сьогодні, 6 серпня

Перед Спасом важливо навести порядок у домі, адже завтра заборонено виконувати хатні роботи, включаючи прибирання, прання і будь-які інші господарські справи. Вважається, що якщо ви зустрінете свято в безладі, то вас і вашу родину будуть супроводжувати невдачі протягом усього року. Можна лише доглядати сад і готувати на кухні.

До цього дня потрібно встигнути зібрати весь зерновий урожай. Наші пращури вірили, що дощі можуть завдати йому шкоди після свята. Навіть якщо опадів не буде, зерно може погано зберігатися, почати цвісти або набувати запаху сирості. Існує раціональне пояснення таких забобонів, адже з приходом осені вологість і прохолода дійсно можуть негативно вплинути на якість зерна.

6 серпня обов’язково треба з’їсти освячене яблуко, яке символізує початок нового врожаю. Однак пам’ятайте, що пробувати їсти яблука з нового врожаю до свята заборонено, оскільки вважається, що до освячення вони не мають благословення, і тому можуть принести нещастя.

Ще одна цікава прикмета говорить, що не можна відганяти від себе комарів і мушок. А якщо комаха сідає на вас два рази поспіль, це вважається добрим знаком, який обіцяє виконання бажань.

Яблучний Спас 2024: що суворо заборонено робити сьогодні, народні прикмети

Гора Фавор, вид з боку Назарету (фото: Вікіпедія)

Народні прикмети і традиції цього дня

  • Святкування врожаю. Сьогодні святять вінки з жита та пшениці, а на полях ставлять “Спасову бороду” з останніх колосків.
  • Поминання душ померлих. Поминають померлих, залишаючи для них гостинці, а також свічки, хліб і мед.
  • Святкова їжа. Готують пироги, штруделі, печені яблука з медом, узвар або кисіль з груш, а також “шулики” з маком і медом.
  • Магічні ритуали. Проводять заклинання для родючості й окроплюють зорану землю священною водою.
  • Допомога бідним. Частують нужденних освяченими продуктами та залишають плоди на могилах.

Дні після Другого Спаса вважаються сприятливими для посіву озимих, особливо коли стоїть гарна погода.

Яблучний Спас 2024: що суворо заборонено робити сьогодні, народні прикмети

Церква Преображення Господнього на горі Фавор (фото: Вікіпедія)

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *