Як укласти декларацію з лікарем для дитини: пояснення НСЗУ

Наразі в Україні майже кожна людина має свого сімейного лікаря. Однак за дітей, віком до 14 років, декларацію з дітьми підписують батьки.

Про те, як це правильно зробити — читайте у матеріалі РБК-Україна.

При підготовці матеріалу використовувалися джерела: портал Дія, сайт НСЗУ, сайт Кабінету міністрів.

Навіщо потрібна декларація з лікарем

Декларація з лікарем є одним з надійних варіантів захисту здоров’я дитини. Саме декларація дає доступ до безоплатної медичної допомоги за Програмою медичних гарантій. Станом на сьогодні 6,7 млн дітей мають декларацію з лікарем.

Варто зауважити, що декларацію можна укласти або з педіатром, або з сімейним лікарем. Але зверніть увагу, що педіатр обслуговує лише дітей до 18 років. Сімейний лікар — дітей і дорослих, терапевт — лише дорослих з 18 років.

Як укласти декларацію дитини

За дітей у віці до 14 років декларацію з лікарем підписують батьки. Це може зробити один із батьків — присутність всієї родини не обов’язкова. Тато або мама мають взяти з собою свої документи — паспорт, ІПН, свідоцтво про народження дитини і мобільний телефон.

Якщо дитині уже виповнилося 14 років і вона отримала паспорт, то підписати декларацію з вибраним лікарем вона може самостійно.

Чи мають дитина і батьки обслуговуватися в одному закладі чи в одного лікаря

Як дорослі, так і діти можуть обирати заклади й лікарів для свого медичного обслуговування. Якщо вам подобається конкретний педіатр і ви хочете, щоб саме він лікував вашу дитину, ви можете підписати з ним декларацію. Для себе ж ви можете обрати сімейного лікаря або терапевта в будь-якому іншому закладі. А якщо вам зручніше, щоб і ви, і ваша дитина обслуговувалися у одного спеціаліста в одному місці, декларації можна підписати з одним сімейним лікарем для всієї родини. Вибір — записатися до одного лікаря чи різних, залишається за вами.

Чи буде лікар приїжджати на виклики до дитини додому

Виклик сімейного лікаря, терапевта чи педіатра додому є частиною послуг, що надаються на первинному рівні медичної допомоги. Тому лікар, який займається лікуванням дитини, може приїхати додому, якщо виникне така потреба.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *