Пенсії для дітей загиблих військовослужбовців: який розмір виплат у 2024 році

Військові дії в Україні залишають глибокий слід у житті багатьох родин, особливо тих, які втратили годувальника

Діти військовослужбовців, які загинули, померли або зникли безвісти, мають право на отримання пенсії по втраті годувальника.

Про те, який розмір цих виплат у 2024 році та як їх оформити, пояснили в Пенсійному фонді України.

Питання виплат дітям, батьки яких загинули на війні, врегульовано українським законодавством, зокрема, Законом України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Пенсія надається дітям до 18 років, незалежно від того, чи перебувають вони на утриманні годувальника. Також пенсія надається дітям, які навчаються на денній формі в загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах, до завершення навчання, але не довше, ніж до досягнення 23-річного віку. Діти-сироти отримують виплати до 23 років, незалежно від навчання.

Який розмір виплат у 2024 році

Розмір пенсії по втраті годувальника-військовослужбовця коливається від 30% до 70% від його грошового забезпечення і залежить від причин смерті годувальника. Якщо військовослужбовець загинув або помер під час виконання службових обов’язків, пенсія призначається в таких розмірах:

  1. 70% його грошового забезпечення, але не менше 7 800 грн на одного з батьків, дружину (чоловіка) або одну дитину.
  2. По 50% його грошового забезпечення, але не менше ніж 6 100 грн на кожну дитину в сім’ї, якщо їх двоє або більше.

Згідно зі статтею 15 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», члени родин загиблих (померлих) ветеранів та захисників України отримують додаткове підвищення до пенсії у розмірі 25% від прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб.

Якщо годувальник помер внаслідок нещасного випадку, не пов’язаного з виконанням обов’язків, пенсія становитиме 30% його грошового забезпечення. Пенсія у разі втрати годувальника надається кожному непрацездатному члену сім’ї, що має на це право.

Як отримати пенсію у зв’язку з втратою годувальника-військовослужбовця

Заява про призначення пенсії подається членом сім’ї військовослужбовця, який не отримував пенсію на момент смерті, до органу, що здійснює призначення пенсій, через уповноважений орган військової структури, де служив військовослужбовець.

Якщо померлий уже отримував пенсію, заяву слід подати до Пенсійного фонду. Заява про призначення пенсії для неповнолітніх або непрацездатних членів родини подається законним представником за місцем проживання.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *