Як вижити без електроенергії: що буде із супермаркетами, банками та як не замерзнути

На українців чекає найскладніша зима за часи незалежності: з критичною ситуацією з електропостачанням, перебоями з поданням тепла та води. Про те, як пережити тривале відключення електроенергії та до чого варто бути готовими, читайте у матеріалі OBOZREVATEL.

Як працюватимуть супермаркети й магазини

«Ми працюємо, коли немає електроенергії, і зараз. Морозильні камери у нас не забиваються так, щоб псувалися продукти. Я не закриватиму магазин, поки є що продавати. Генератор невеликої потужності дуже дорогий для нас. Сам генератор треба купити, і там мені у магазині порахували, що гривень 50, а то й більше, потрібно на кожен кВт. Тому в мене просто прожектори, я їх заряджаю, коли є електроенергія, а коли її немає – розвішую по магазину. Оплата тільки готівкою, термінал не працює без електроенергії та інтернету», – розповідає підприємниця з Дніпропетровської області Ірина.

Загроза блекауту, до якого готують українців, змусила бізнес розробити план роботи за нових умов: без електрики та інтернету. Частина бізнесу встигла придбати генератори та закуповує паливо, інші ж – готуються до роботи у темряві.

Що більший бізнес, то складніше забезпечити його автономність. Невеликий генератор, якого вистачить на роботу кількох холодильників, кавового апарата, можна купити у будівельних магазинах та гіпермаркетах. А ось із установками, які генерують виробництво електроенергії у промислових масштабах, куди складніше.

Наприклад, як розповіли OBOZREVATEL у пресслужбі «Сільпо», із 300 своїх супермаркетів генераторами вони забезпечили 50 магазинів. Замовили й додаткові генератори: план – забезпечити автономною електроенергією 100 супермаркетів у 40 населених пунктах.

«У наших планах – забезпечити понад 100 супермаркетів «Сільпо» у 40 населених пунктах безперебійним джерелом живлення. У великих містах спробуємо зробити так, щоб хоча б один «Сільпо» працював у мікрорайоні», – пояснили в компанії.

Проблема не лише у вартості генератора (його ціна для великого об’єкта вимірюється у шестизначних числах), а й у великому попиті. Установки доводиться замовляти за кордоном, також своя черга є у виробників. При цьому генератори купує не тільки ритейл: великі підприємства, офіси, промислові об’єкти – всі намагаються забезпечити свою роботу в умовах можливого повного блекауту або створити умови роботи під час планових відключень струму.

«На сьогодні 87 магазинів забезпечені генераторами, і взагалі компанія планує закупити понад 740 генераторів. І ці генератори вже частково закуплені. Як ви розумієте, вони закуповувалися не на нашому вітчизняному ринку, тому що їх тут немає, це покупка за кордоном, і зараз генератори доставляються в Україну», – розповідають OBOZREVATEL в АТБ.

Загалом супермаркети й магазини продовжать свою роботу навіть у разі тривалого відключення електроенергії. Ймовірно, кількість магазинів, що працюють, знизиться, а черги на касах збільшаться (щонайменше у перший день оголошеного тривалого відключення), однак загалом доступ до продуктів в українців залишиться.

Чи можна зняти гроші та чи працюватимуть банки

Національний банк уже давно розробив план на випадок блекауту. Сьогодні там представили свої напрацювання: у країні буде відкрито 1035 чергових відділень системних банків, безготівкові розрахунки стануть загальнодоступними, банківські картки також працюватимуть.

Кількість банкоматів у відділеннях, що працюватимуть, збільшать. Проте загалом їхня кількість значно знизиться. Зазначимо, зараз, за даними НБУ, в Україні відкрито 5516 відділень. Тобто їхня кількість у результаті блекауту може знизитися вдвічі.

Системні банки вже визначили перелік 760 чергових відділень у Києві та 275 – у населених пунктах 22 областей. Дізнатися, де розташоване найближче відділення, можна на карті за посиланням. Імовірно, після оголошення блекауту в Україні може виникнути ажіотаж зі зняттям готівки, проте швидко спаде. Крім того, в мережах супермаркетів, в яких працюватимуть генератори, також можна буде зняти готівку з картки та заплатити за покупки карткою.

Як потрібно підготуватися до відключень

Українцям необхідно зробити запас продуктів (перевагу краще віддавати калорійним продуктам тривалого зберігання), а також питної та технічної води.

«Якщо є можливість придбати радіо, зробіть це, щоб залишатися в інформаційному потоці. Що стосується власників багатоквартирних будинків, то варто організовуватись у робочі групи, ініціювати збори та зібрати кошти на генератори, які зараз усе частіше завозять до України», – радить провідний експерт енергетичних програм Центру Разумкова Максим Білявський. Він також наполегливо рекомендує тим українцям, які залишаються з електроенергією, не використовувати пральні машинки, мікрохвильові печі, не користуватися ліфтом і перейти в режим максимальної економії.

Ще одне важливе завдання – приготуватися опалювати житло без електроенергії та в умовах перебоїв із центральним теплопостачанням. Найскладніше це зробити в негазифікованих багатоповерхових новобудовах. Там опалення забезпечується електроенергією, тому за відсутності струму доведеться вибирати в квартирі найтеплішу кімнату і в ній проводити більшу частину часу. Заздалегідь варто запастись теплим одягом для дому, грілками.

У таких будинках особливо важливо придбати генератор для подачі електроенергії у вибране місце загального користування (хол першого поверху, комерційне приміщення, що пустує). Тут можна організувати пункт обігріву. При цьому влада по всій країні вже відкрила тисячі «Пунктів незламності». Там можна буде зарядити телефони, отримати доступ до зв’язку.

Незважаючи на всі проблеми та, як очікується, найскладнішу зиму за часів незалежності України, після зими обов’язково настане весна, а зруйновані об’єкти інфраструктури відновлять. Головне наше завдання – перемога над агресором, який терористичними методами намагається зламати дух українців.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *