В Україні молоко стає дефіцитом: чому всихають “молочні ріки“, і що буде з цінами

В Україні різко скоротилися надої молока. Молоко стає дефіцитом. Через це зростають закупівельні ціни, а підприємства молочної галузі виробляють дедалі менше продукції. Найближчим часом ситуація не покращиться, а може тільки погіршитись. Отже українцям не варто сподіватись, що ціни на молоко та молокопродукти знизяться. Вони лише ростимуть.

Такі невтішні прогнози дала аналітик Асоціації виробників молока Яна Лінецька.

За перше півріччя 2022 року обсяг виробництва молока в Україні склав 3,73 млн тонн. На перший погляд ця цифра начебто й немала, однак порівняно з минулим роком скорочення обсягів становить 13,2%. Зокрема, на промислових підприємствах падіння виробництва склало 7,3%, а в приватних господарства надої знизились на 16%.

Основна причина такого падіння обсягів виробництва молока – війна. Через збій графіку сівби кормів та невизначеність із перспективами багато господарств не змогли забезпечити корів необхідним обсягом кормів і потрібним раціоном. Крім того, у багатьох фермерських господарствах  взагалі навесні не стали запліднювати тварин, не знаючи, чого чекати від завтрашнього дня. А в господарствах, розташованих поблизу місць бойових дій, був збитий графік дійки корів. Нерідко їх взагалі не могли видоїти. Звісно, це також призвело до зменшення обсягу лактації у тварин.

В Україні молоко стає дефіцитом: чому всихають “молочні ріки“, і що буде з цінами

Теперішня ситуація і перспективи також не кращі

“Господарства в окупації тримають корів на кормах, яких вистачить до вересня-жовтня. Багатьом взагалі не вдалося заготувати корми”, – зауважила аналітик.

За таких умов фермерам більш нічого не залишиться, як пустити дійне стадо під ніж.

Та й на території, що підконтрольна Україні, справи не набагато кращі. В регіонах, де тривають боойові дії, у фермерів збиті строки сільськогосподарських робіт. Дехто не зміг ані нормально відсіятись, ані зібрати корми. Відтак тварини увійдуть в зиму ослабленими та з бідним раціоном, що неминуче позначиться на їхньому здоров’ї та на обсягах надоїв молока. Вже й зараз на багатьох фермах через недостатнє та неправильне харчування здоров’я тварин погіршилось, а взимку усі ці проблеми стануть іще гострішими.

За такої ситуації розраховувати на зниження чи хоча б на стабілізацію цін на молоко і молокопродукти не варто, каже Яна Лінецька. Власне, тенденція очевидна вже зараз: усі популярні молокопродукти нестримно дорожчають.

Так, у серпні середня ціна 200-грамової пачки масла 73% зросла з 58,97 грн до 62,7. А 900 мл молока жирністю 1% виросли в ціні з 32,88 грн до 34,75.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *