В Україні очікується чергове збільшення пенсій та пенсійного віку: що зміниться (інфографіка)

З липня 2021 року в Україні очікується чергове підняття пенсій. Важливі для пенсіонерів зміни повинні відбутися і на початку 2022-го, тільки на цей раз не такі радісні — планується підняття пенсійного віку. До чого готуватися українським пільговикам — у матеріалі «Телеграфу».

Підвищення пенсій

Згідно з законом про обов’язкове загальнодержавне пенсійне страхування з 1 липня мінімальна пенсія зросте на 85 гривень — до 1854 гривень. 

Крім того, ті, кому пенсія нараховувалась від зарплати, що була у п’ять разів більше середньої, отримають ще 850 гривень щомісяця.

Також зростуть виплати особам з інвалідністю внаслідок війни, учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та пенсії за особливі заслуги. Для підвищень особисто звертатися нікуди не потрібно — всіх переведуть на нові виплати в автоматичному режимі. 

Пенсіонер-переселенець відсудив у Пенсійного фонду заборгованість за час окупації: як йому це вдалось?

Пенсії в Україні коливаються від мінімальної, яка не може бути меншою за прожитковий мінімум до максимального розміру, який становить зараз 17 690 гривень, а у липні підніметься до 18 540 грн. Також додається 1% від прожиткового мінімуму за додатковий стаж. 

Єдиним винятком в Україні по пенсіях є судді, яким не обмежують розмір виплат. 

Підвищення пенсійного віку

В січні 2022 року на українців очікує черговий етап зміни вимог для виходу на пенсію в 60 років. З 2022-го вимоги до трудового стажу стануть більшими на 12 місяців:

— у 60 років на пенсію зможуть піти особи з 29-ма і більше роками стажу;

— у 63 роки на пенсію зможуть піти особи зі стажем від 19 до 29 років;

— у 65 років на пенсію зможуть піти особи зі стажем від 15 до 19 років.

Далі по роках можливість вийти на пенсію буде розподілятись наступним чином:

 кому й скільки доведеться працювати

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *