Гроші чи «пакунок малюка»: як оформити без черг у 2023 році допомогу при народженні дитини

Стало відомо про те, як українці можуть отримати виплати та набори для немовляти у 2023 році. Повна інструкція, яка стане в нагоді молодим батькам.

Про це розповіли у прес-службі Міністерства соціальної політики.

Всі сім’ї можуть розраховувати на допомогу при народженні малюка, навіть під час війни. Це як грошові виплати, так і одноразова допомогти у вигляді «набору малюка». При цьому його можна отримати як у вигляді потрібних речей, так і у фінансовій формі.

Сума, що належить при народженні, становить 41280 гривень. Спочатку це 10320 гривень, а потім по 860 гривень, доки дитині не виповниться три роки. Одразу отримати всі гроші не можна.

 
Пологовий будинок, скріншот: YouTube
Пологовий будинок, скріншот: YouTube

Подати заявку можна з першого дня народження протягом року. Оформляють їх на одного з батьків або опікунів, а зробити це вже давно можна онлайн.

Для початку зареєструєтеся в кабінеті електронних послуг Мінсоцполітики та заповніть онлайн-форму на отримання послуги, яку потрібно підтвердити електронним підписом.

Заповнена заява направляється до органів соціального захисту, і протягом доби вона схвалюється. Також у вас є можливість скористатися комплексною послугою «єМалятко» на порталі «Дія».

Щоб зробити це особисто звертайтесь безпосередньо до Центру надання адміністративних послуг за місцем проживання. З собою потрібно мати такі документи:

  • Заява батька,
  • Свідоцтво про народження дитини
  • Особовий банківський рахунок для соціальних виплат,
  • Опікунам — рішення суду про встановлення опіки,
  • Документи, що засвідчують народження дитини (у разі народження дитини за межами України).
     
    Гроші. Фото: скриншот Youtube
    Гроші. Фото: скриншот Youtube

Такі заяви розглядаються довше – до 10 днів.

«Пакети малюка» видаються у медичних закладах, проте її можна отримати і пізніше після звернення до управління соціального захисту населення за місцем проживання. Зробити це потрібно не пізніше ніж через 30 днів після народження дитини.

Якщо він вам не потрібен, батьки можуть розраховувати на грошову компенсацію вартості цього набору.

 
Пологовий будинок, скріншот: YouTube
Пологовий будинок, скріншот: YouTube
Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *