Комунальні платежі: чи потрібно їх платити, коли житло зруйноване

Багато українців вимушено залишили свої домівки та стали внутрішньо переміщеними особами через повномасштабне вторгнення Росії. Засновник Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко в ефірі «Українського радіо» розповів, чи потрібно оплачувати комунальні послуги власникам житла, якщо воно зруйноване.

Які документи потрібні, щоб не платити комуналку за зруйноване житло

За словами Попенка, у Києві ухвалили рішення, відповідно до якого ті українці, чиї будинки постраждали від російської навали, не платять за комунальні послуги або платять частково.

«Я знаю випадки в Бучі та Ірпені, коли людям проходили платіжки за газ, хоча їхні будинки були зруйновані. Водночас влітку люди отримували платіжки, хоча виїхали з Маріуполя, а їхні будинки зруйновані», – сказав він.

Експерт підкреслив, що у такому випадку людина має написати заяву до компанії, яка нараховує послуги, взяти довідку в органах місцевого самоврядування, що її оселя зруйнована, і потім буде зроблений перерахунок. Попенко наголосив, що сплачувати за комуналку у такому випадку не потрібно, окрім окремих послуг.

Він додав, що якщо будинок зруйнований, послуги ЖЕКів та комунальних або приватних керуючих компаній надаються, то їх необхідно сплачувати, зокрема в Києві.

«На тимчасово окупованих територіях ці послуги сплачувати не потрібно. На всі інші послуги у людей є облік, і вони за них не платять. Крім того, якщо будинок зруйнований, то за тепло такі особи також не платять», – резюмував фахівець.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *