Пенсії військовим в Україні в 2023 році: чи буде підвищення і які очікуються виплати

Пенсії військовим 2023 Україна може не проіндексувати, як і іншим категоріям пенсіонерів. Причина — дефіцит грошових коштів у Державному бюджеті.
Пенсії військовим
Пенсії військовим та іншим категоріям громадян у 2023 році можуть не підвищити через нестачу грошей у бюджеті / Колаж 1 ОБрСпН імені Івана Богуна, УНІАН

Україна продовжує переживати непрості часи і протистояти військовому вторгненню Росії. Державою в поточному році не передбачено підвищення прожиткового мінімуму і мінімальних зарплат. Підвищення пенсій військовим в Україні у 2023 році та інших пенсійних виплат залишається під питанням. Пенсії повинні були бути проіндексовані на 5%, проте дефіцит грошових коштів може не дозволити це зробити.

Пенсії військовим 2023 Україна — чи буде підвищення

Щороку в Україні, згідно з чинним законодавством, проводиться індексація пенсій. Вона закладена в статті 42 Закону України Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування. Право на перерахунок пенсій військових регулюється статтею 43.

Голова Комітету Верховної Ради з соціальної політики Михайло Цимбалюк розповів, що на різних рівнях влади обговорюється питання індексації пенсій. Але грошей на реалізацію такого завдання в Державному бюджеті наразі немає. Не виключається варіант, що в 2023 році перерахунку пенсій не буде.

 

Також відомо, що дія 42-ї статті, яка передбачає обов’язкове державне пенсійне страхування, тимчасово призупинена через війну. Відомості вказані в прикінцевих положеннях цього документа. Тому, чи буде індексація пенсій у 2023 році чи ні, вирішить Кабмін.

У такій обстановці можна сказати, що питання з приводу того, чи очікувати підвищення пенсії військовим пенсіонерам в 2023 році в Україні, залишається невизначеним.

Зазначимо, після 1 жовтня минулого року для різних груп інвалідності та звань військова пенсія підвищилася до показника від 4396 гривень до 6532,50 гривень на місяць.

Пенсії військовим в Україні у 2023 році

Протягом минулого, 2022 року, ухвалювалися важливі зміни, які пов’язані із соціальним захистом військових і діють у 2023 році. Деякі нововведення повинні бути прийняті в цьому році.

Право виходу на дострокову пенсію

Кадрові військові в Україні мають право відправитися на пенсію за вислугу років. Все залежить від кількості вислуги – на пенсію можна піти в 45 років і навіть раніше. Це дозволяє зробити закон Про пенсійне забезпечення осіб, які були звільнені з військової служби, та інших осіб. Розмір пенсій – від 50 до 70% грошового забезпечення військового. Чорнобильцям — до 100%.

Крім того, особи, у яких немає військової вислуги, але є статус учасника бойових дій, можуть відправитися на пенсію в 55 років – на 5 років раніше, ніж встановлено законодавством. Подібні пенсії призначаються в рамках норм закону про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування. Розмір таких пенсій залежить від загального стажу і заробітної плати – як у випадках зі звичайними пенсіями за віком.

Загальний розмір пенсії учасника бойових дій не може бути меншим за 210 прожиткового мінімуму, який було встановлено для непрацездатних осіб. З 1 грудня 2022 року це 4395, 30 гривень.

Статус учасника бойових дій для бійців тероборони

Принципова зміна в пенсійному законодавстві військових минулого року стосувалася осіб, які брали участь у бойових діях (УБД). Статус учасника надано і тим, хто перебуває в територіальній обороні. На них тепер також поширюються норми закону Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб.

 

Попри той факт, що пакет змін ухвалили ще 15 березня 2022 року, на практиці з’ясувалося – таких коригувань недостатньо. Бійці територіальної оборони розповіли, що статус УБД оформити вони не можуть, тому що законодавство ще не доопрацьовано.

Зростання мінімальної пенсії за інвалідністю

Другою важливою зміною в пенсійному законодавстві стало підвищення мінімальних пенсій за інвалідністю. Закон ухвалила Рада 15 лютого 2022 року, але перерахунок провели з 1 жовтня минулого року.

Пенсії за інвалідністю військовим визначаються в розмірі від 40 до 100% сум грошового забезпечення в залежності від групи інвалідності. Раніше мінімальні розміри такої пенсії становили від 100 до 130% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. Отже, пенсії за інвалідністю станом на вересень минулого року могли бути не вище 2100 гривень.

Крім того, з 1 грудня підвищили надбавки до страхових пенсій.

Плани на індексацію пенсій за інвалідністю

У минулому році ухвалили зміни, що передбачають щорічну індексацію військових пенсій з 1 березня нарівні з іншими видами пенсійних виплат. Але порядок індексації пенсій військовим не було затверджено.

Питання могло бути вирішене з ухваленням Кабміном постанови №727 від 24 червня 2022 року Деякі питання індексації пенсій. Але там зазначено, що індексація очікується в 2023 році. Причому в документі також зазначено, що постанова повинна набути чинності після припинення воєнного стану.

Перебування в полоні буде зараховуватися до стажу

19 листопада минулого року набула чинності зміна, яка передбачає, що перебування в полоні будуть зараховувати до страхового стажу. Держава платитиме за таких людей пенсійні внески за весь їх період перебування в полоні.

Зростання доплат за особливі заслуги

В Україні є військові, у яких особливі заслуги перед державою. Це Герої України, яким з 2014 року вручається орден Золота Зірка, громадяни, яких нагородили орденом Богдана Хмельницького трьох ступенів та орденом княгині Ольги трьох ступенів. За цей статус у 2022 році платили надбавку, яка становила 70% прожиткового мінімуму. З 1 грудня вона становила 1465,10 гривень.

У січні 2023 року розмір доплат планують значно збільшити. Залежно від нагороди людям з особливими заслугами перед Україною доплачуватимуть від 1 до 3 мінімальних заробітних плат – 6700 гривень.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *