Скільки тримається імунітет у перехворілих на коронавірус: лікар озвучив свіжі дані

Антитіла до коронавірусу у перехворілих зберігаються протягом 17 місяців після перенесеної хвороби.

Такі свіжі дані озвучив на своїй Facebook-сторінці київський інфекціоніст Євген Дубровський.

Він розповів, що були проведені дослідження у людей, які перехворіли і у тих, хто отримав дві дози вакцини від коронавірусу. Результати вивчень просто вразили.

«У всіх досліджуваних антитіла обох різновидів до SARS-CoV-2 на місці. 100%. І це-повні 17 місяців після хвороби (квітень 2020 — жовтень 2021) рівень антитіл дуже високий. Практично на межі чутливості тест-систем. Що у тих, хто прищепився, що у тих, хто не щепився», — повідомив Дубровський.

Медик звернув увагу на цікавий момент.

«Найцікавіше, що навіть у тих, у кого антитіл не було (зникли після 8 місяця), вони знову з’явилися, хоча випробовувані не прищепилися. За всі ці 17 місяців двічі захворіла тільки одна людина. Другий раз — практично безсимптомно. Саме ця людина і вакцинувалася згодом, після вже другого одужання. Всі інші не хворіли», — розповів лікар.

За словами Дубровського, такі дослідження дають нам право вважати, що на цей час вакцинація перехворілих втрачає свій сенс, адже перехворілі не хворіють повторно.

«По-перше, перехворілі практично не хворіють повторно. По-друге, при необхідності антитіла і так самі піднімаються без всяких бустерних доз. Підйом антитіл після вакцинації у 3-х випробовуваних демонструє не стільки ефективність вакцини, скільки реактивність і гнучкість власного постковідного імунітету», — резюмував медик.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *