Тест: Що таке «активи» та «пасиви» і як вони допоможуть ніколи не працювати

Слова «активи» та «пасиви», напевне, чули більшість із нас. І бухгалтери підтвердять: без цього ми не зрозуміємо обліку. Але що насправді означають ці слова з огляду на наш особистий бюджет? Для чого нам розуміти, що це таке? У цьому матеріалі розбираємось у наступному кроці інвестицій –  створенні «активів» та «пасивів».

У трактуванні цих термінів я віддаю перевагу визначенню у більш широкому значенні, такому як дає його Роберт Кіосакі. Об’єкти, які кладуть гроші в кишеню, – це «активи», а об’єкти, які виймають гроші – «пасиви». Так ми не просто ведемо облік, а змінюємо наше фінансове мислення.

Активи працюють поки ви спите

Активами вважається все наше майно, яке принесе прибуток без особливої участі власника – тобто пасивний дохід. Це буде нашим фінансовим джерелом.

Одна з моїх улюблених цитат про гроші від Уоррена Баффетта: «Якщо ви не знайдете способу заробляти гроші, поки ви спите, ви будете працювати, поки не помрете».

Це дуже влучно показує, що робота або бізнес не є нашим пасивним доходом. Вони не принесуть дивідендів,якщо ми не будемо ходити на роботу або керувати бізнесом. Тож не створивши пасивного доходу, нам доведеться весь час працювати. Бо пасивний дохід – це гроші, які з’являються на нашому банківському рахунку місяць за місяцем, поки ми спимо, завдяки активам.

Пасиви – це фінансовий тягар

Якщо говорити «людською» мовою, в особистому бюджеті це те, що вимагає від нас певних витрат. Житло, в якому ми живемо, машина, на якій їздимо, кредити, відпочинок, шкідливі звички, побутові придбання тощо.

Згадаймо, як часто ми робимо коштовні ремонти, витрачаючи всі свої заощадження та беручи кредити. Як іноді ми прагнемо придбати велику квартиру, не враховуючи, що в майбутньому нам доведеться утримувати її, сплачуючи шалене комірне. Як нам хочеться поїхати на відпочинок за кордон, і взявши позику в банку ми вганяємо себе в борги на найближчий рік. А може трапитись умовний «карантин» і зарплатні, на яку ми розраховували, не отримаємо, чим тоді сплачувати кредит?

До прикладу, сьогодні з підвищенням плати за газ та світло ми отримали цілу верству населення, якому не по кишені утримувати своє житло. Держава надає пільги та субсидії, але ми маємо усвідомлювати, що всі ці кошти йдуть зі спільного державного бюджету, залишаючи без фінансування інші напрямки. Тож чи не доречніше все життя не будувати «паркан, вищий ніж у сусіда», а подбати про себе майбутнього та подумати, як будеш жити, якщо не зможеш працювати?

Приклади з нашого життя

Як визначити, що є пасивом, а що активом? Усе дуже просто: уявімо, що завтра в нас немає можливості працювати, звична зарплатня або дохід від бізнесу зникли. Як довго ми зможемо утримувати все своє майно та себе?

Якщо ми купуємо квартиру, щоб у ній жити, то це пасив, бо вона потребуватиме постійного фінансування (комунальні платежі, ремонти). Якщо ж придбати квартиру для здачі в оренду, то це – актив, який принесе пасивний дохід.

Авто для поїздок на роботу? Це пасив, який треба «годувати» – пальне, техобслуговування, ремонти тощо. Авто для здачі в оренду – актив.

Дача? Звичайно, якщо ми там садимо городину, то це пасив. Дачу треба утримувати, принаймні, регулярно їздити, а це теж гроші. Здаємо її відпочивальникам на літо – маємо актив.

Депозит у банку? Яке його призначення? На купівлю авто/техніки/відпочинок? Поки гроші на рахунку – це актив, бо кожного місяця є прибуток. Витратили – актив втратили, дивлячись на що пішли заощадження.

Є бізнес, який може працювати без вас? Точно? Як довго? Замисліться, що з ним станеться, якщо ви не зможете ним опікуватись. Довго він витримає?

Маєте власну авторську методику чи патент? Можливо написали твір музичний чи літературний? Авторське право треба захищати – потурбуйтесь про це. Тоді зможете отримати надійний актив.

Є власником МЛМ-мережі? Працюйте зараз, що є сили, будуйте надійну мережу і матимете вмотивованих робітників, які дадуть пасивний дохід і стануть вашим активом. Дуже багато успішних «діамантових» та «золотих» директорів таких структур уже можуть спокійно відпочивати.  В них вийшло. Можливо, ви один із майбутніх лідерів такого бізнесу, хтозна.

Уже заробили собі державну пенсію? Це також пасивний дохід, актив, який може стати в нагоді. Але навряд чи покриє всі ваші витрати. Тож обов’язково проконсультуйтесь із фінансовим радником або відвідайте банк, щоб потурбуватися про додаткові пенсійні накопичення.

Чому все це має значення?

Одним із найважливіших правил інвестування є створення джерел пасивного доходу, які б покрили наші щоденні витрати.

Озброївшись важливою інформацією: чого в нас більше – активів чи пасивів, ми зможемо впевнено робити великі покупки та точно знати, на якому етапі створення свого власного капіталу ми знаходимось.

Якими саме інструментами це робити та як їх обирати, з чого починати, ми розглянемо в наступних матеріалах блогу.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *