Українцям невдовзі перерахують тарифи на воду: скільки коштуватиме кубометр

В Україні тарифи на воду збільшаться з 1 липня. У середньому підвищення у межах двох етапів має становити близько 30% (у липні приблизно на 14,1%). У результаті сім’я в середньому щомісячно платитиме на 30-70 грн більше.

Про це йдеться у матеріалі OBOZREVATEL. Наприклад, у Києві в кубометр води може подорожчати у липні до 40,4 грн. Припустимо, сім’я використовує в середньому п’ять кубів, тоді у березні доведеться заплатити за воду 151,9 грн, у квітні – 190,5, а у липні – вже 202 грн. Тобто щомісячна сума у платіжці внаслідок двоетапного подорожчання збільшиться на 50,1 грн.

У Дрогобичі вже зараз кубометр холодної води коштує 43,46 грн. А у липні – 57,8 грн. Сім’я, яка використовує п’ять кубів води, зараз сплачує 217,3 грн., а в липні заплатить на 71,7 грн. більше – 289 грн.

Обидві суми непорівнянні з витратами на гарячу воду чи опалення. Істотно на економічний стан українців це не вплине, проте дозволить зберегти роботу підприємств. Наприклад, у Дрогобичі біля місцевого водоканалу з моменту останнього перерахунку тарифу витрати на електроенергію зросли на 61,15% (тарифи на струм для населення заморозили, а ось для підприємств ціни зросли), на 26% збільшились витрати на зарплати. У такій ситуації є два варіанти: зберегти діючий тариф і тоді «дірку» у бюджеті комунального підприємства мають компенсувати з державної чи міської скарбниці, або ж підвищити тарифи.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *