Сікера — це алкогольний напій, створений на основі меду, соків фруктів та ягід першого віджиму, без додавання спирту та цукру. З давніх часів у Києві на торжищах торгували питними медами.
Історичні джерела фіксують видобуток меду на території сучасної України ще з VIII століття, пише «Вечірній Київ». Бортні ліси покривали всю її територію. Бортьове бджільництво було розвинене. В лісах була велика кількість диких бджіл, бортництво вважалося важливою галуззю економіки Київської Русі.
«Першу скрипку» у виробництві Сікера грає мед, нестачі якого в Україні немає. Друга складова — соки прямого віджиму чорної та червоної смородини, чорноплідної горобини, аґрусу, яблук, груш, вишні. Використовуючи фруктово-ягідну палітру України, медоварня відтворила цей напій, що має багатий на мікроелементи склад.
— Для того, щоб ознайомити споживачів з автентичними українськими напоями, ми кожну п’ятницю, суботу та неділю запрошуємо на гастро-екскурсії о 11:00, 15:00 та 17:00 в свій дегустаційний зал в неймовірному ботанічному саду Садового Центру «ДАЛАС» у місті Бровари на вулиці Д. Янченка, 2А.
Екскурсія на медоварню не тільки введе в історію медоваріння, в етимологію назви медового вина Сікера, а й дозволить побачити захопливий процес виробництва. Ми розповімо про технологічні процеси виготовлення медових напоїв та відвідаємо цех підготовлення медової сити, цех бродіння та ферментації, цех дозрівання.
У цеху дозрівання учасникам дамо скуштувати молоду Сікеру, яка не пройшла періоду дозрівання. А в останньому цеху розливу учасники на власні очі можуть побачити, як розливається напій у пляшки. Гастротур коштує 350 грн та включає дегустацію шести видів Сікери с шістьма видами сирів. Відвідувачі відчують дух медового хмелю та спробують себе в ролі сомельє, — розповідає Сергій Липко, представник торгової марки «Сікера».
Фото із сайту «Вечірній Київ»