У Києві померла орденоносна чемпіонка, яка створила «олімпійське диво у Римі»

Померла олімпійська чемпіонка зі стрибків у довжину та дворазова чемпіонка Європи з бігу Віра Крепкіна, повідомляє Федерація легкої атлетики України. Титулованій спортсменці, яка у 2019 році була нагороджена орденом Княгині Ольги II ступеня, було 90 років.

Крепкіна стала автором найграндіознішої сенсації легкоатлетичного турніру на Олімпіаді-1960 у Римі. Віра Самуїлівна спочатку спеціалізувалася на бігу, завоювавши два «золото» в естафеті на ЧЄ-1954 та ЧЄ-1958. Перед ОІ-1960 перекваліфікувалася на стрибки у довжину, а незадовго до старту Ігор перенесла хворобу Боткіна.

У Києві померла орденоносна чемпіонка, яка створила "олімпійське диво у Римі"

У найважчих погодних умовах (тоді температура на стадіоні «Форо Італіко» доходила до 45 градусів) Крепкіна здобула золоту медаль, перемігши чемпіонку попередньої Олімпіади Ельжбету Кшесінську з Польщі та рекордсменку світу Хільдрун Клаус із ГДР. Результат Кріпкіної став новим олімпійським рекордом — 6 м 37 см.

У Києві померла орденоносна чемпіонка, яка створила "олімпійське диво у Римі"

У 2001 році титулованій спортсменці було зроблено операцію із заміни кульшових суглобів, писали свого часу Вести. Чоловік чемпіонки Михайло Степанович через сильні хвилювання перед операцією дружини переніс інсульт. Його паралізувало, віднялася мова, він осліп і нікого не впізнавав. У такому стані чоловік прожив сім років і 2008-го помер. Допомагав батькові та матері син Андрій, який 2011-го теж помер.

У Києві померла орденоносна чемпіонка, яка створила "олімпійське диво у Римі"

Останні роки Вірі Самуїлівні допомагала внучка Катя (дочка сина Андрія Михайловича).

Прощання з Вірою Крепкіною відбудеться у четвер, 27 квітня, об 11:00 у крематорії Байкового цвинтаря за адресою: м. Київ, вул. Байкова 16.

Усі бажаючі матеріально допомогти сім’ї Віри Самуїлівни можуть це зробити, надіславши пожертвування Катерини Андріївни Крепкіній (онука покійної): 5168 7451 3194 1392 (Приватбанк).

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *