Чи можуть звільнити з роботи чоловіка через відсутність військового квитка: роз’яснення

В Україні під час воєнного стану чоловікам призовного віку, щоб офіційно працевлаштуватися на роботу, потрібно стати на військовий облік. Відмовити їм у цьому можуть за відсутності необхідних документів.

Ба більше, якщо у працівника немає військового квитка, теоретично, його можуть звільнити, але він в праві оскаржити таке рішення роботодавця через суд. OBOZREVATEL зібрав роз’яснення з цього приводу.

Зауважимо, що в Україні під час працевлаштування чоловіки віком 18-60 років мають надати військово-облікові документи.

Зокрема, для призовників це приписне, для військовозобов’язаних – військовий квиток або тимчасове посвідчення, для резервістів – військовий квиток.

За відсутності в потенційного військовозобов’язаного працівника відповідних документівроботодавець в праві відмовити йому в працевлаштуванні.

Чи можуть чоловіка звільнити з роботи за відсутність військового квитка

Як відомо, навіть до війни в Україні громадяни чоловічої статі в разі працевлаштування мали надавати свої військово-облікові документи. В умовах війни цій нормі закону просто стали приділяти більше уваги.

За словами адвоката Ростислава Кравця, під час дії воєнного стану роботодавці можуть відмовити у працевлаштуванні на роботу чоловіку, котрий не має/не надав своїх військово-облікових документів.

Теоретично, каже правозахисник, в майбутньому такого працівника можуть навіть звільнити з роботи, бо він не надав відповідних документів. Або звільнити того співробітника, котрий працював у компанії вже деякий час і досі не має військового квитка.

Проте, на думку адвоката, подібне звільнення буде «не зовсім законним»Наказ роботодавця працівник може оскаржити в суді. Щоправда, згідно закону, зробити це треба впродовж одного місяця від моменту звільнення.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *