Чому Київ вкрився пилом, до чого тут Росія і як це впливає на наше здоров’я

1
22-23 серпня рівень забрудненості повітря у Києві був завищений. Екоекспертка Марина Ратушна та Управління екології та природних ресурсів КМДА пояснили, у чому причина та що слід робити.

Що сталося

22 серпня Київська міська адміністрація попередила киян про погіршення якості повітря. 

За даними Управління екології та природних ресурсів КМДА, зміни в повітрі розпочались у першій половині дня. Основна причина – підвищення концентрації зважених часток (пилу) в атмосферному повітрі. 

Йдеться про тверді частки PM10. Цифра вказує на їхній діаметр – 10 мікрометрів. Для порівняння: людський волос в середньому складає від 50 до 70 мкм в діаметрі.

«Впродовж останньої доби спостерігалося наближення до гранично допустимої концентрації (ГДК) зважених часток. 22 серпня на лівому березі вміст зважених часток складав 392 мкг/м3, на правому – 339 мкг/м3. Декілька разів зафіксували і незначне перевищення ГДК, встановлене на рівні 500 мкг/м3», – стверджують в пресслужбі Управління екології та природних ресурсів КМДА.

Проте інші забруднювальні речовини (оксид та діоксид азоту, оксид сірки, озон, формальдегід, оксид вуглецю, сірководень) перебувають в межах норми. Показники радіаційного фону також не завищені.

 

2

Звідки взявся пил

У КМДА зазначають, що джерело утворення пилу розташоване за межами Києва. Тобто повітряні маси перенесли пил до міста. 

«Аналізуючи інформацію з відкритих джерел, ми можемо констатувати, що йдеться про рух повітря з південно-східного напрямку, зокрема Полтавської та Донецької областей, а також частково з території Росії (Волгоград, Астрахань, Каспійське море)», – зазначають у пресслужбі управління. І додають: зважаючи на кліматичні умови станом на 22-23 серпня, рух пилу з Запорізької області, зокрема з ЗАЕС, до Києва дуже малоймовірний.

 

3

Скільки може тривати забруднення

23 серпня ситуація у місті не змінилась. КМДА повторно наголосили, що рівень забрудненості повітря у Києві залишається високим. Станом на 9:15 на лівому березі вміст зважених часток складає 273 мкг/м3, на правому – 316 мкг/м3.

Тривалість забруднення залежить від кліматичних умов, які формуються не тільки на території України, стверджують в управлінні екології: «За припущеннями наших спеціалістів, ситуація має нормалізуватися вже завтра, 24 серпня».

 

4

Як забруднення повітря впливає на здоров’я

Короткочасний вплив РМ10 може викликати проблеми з диханням, кашель, подразнення очей, носа і горла, а також втому і загальний дискомфорт. 

«Тверді частинки можуть потрапляти в легені, а звідти до судин. У довгостроковій перспективі це сприятиме розвитку серцево-судинних та легеневих захворювань. Також можуть загострюватись алергічні прояви. Але забруднення повітря має накопичувальний ефект для здоров’я. Ми не завжди можемо відчути та навіть побачити забруднення, тож варто за ним слідкувати власноруч», – пояснює Марина Ратушна, експертка відділу екологізації промисловості ГО «Екодія».

 

Де можна слідкувати за якістю повітря?

 

5

Як зменшити вплив забрудненого повітря

«Не панікуйте та слідкуйте за якістю повітря. Якщо бачите, що стан повітря небезпечний – залишайтесь вдома та закривайте вікна. Але якщо такої можливості немає, максимально обмежте час перебування на вулиці та не займайтесь спортом на відкритому повітрі. Лікарі також рекомендують пити багато води», – радить Марина Ратушна.

В пригоді стануть:

  • очищувачі повітря з фільтрацією від твердих часток;

  • маски-респіратори №95, які фільтрують тверді частки. Але не забувайте їх змінювати. Інакше вони будуть неефективними. Класичні медичні маски не допоможуть, наголошує експертка.

Дітям, літнім людям та особам з захворюваннями серця і легень варто особливо дотримуватись рекомендацій зі зменшення впливу забрудненого повітря. Адже, за словами спеціалістів Управління екології, вони найбільш схильні до впливу РМ10.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *