Бутильована вода: що п’ють українці і чи безпечно це

Нам обіцяють відфільтровану воду, але чи так це насправді, дивіться у сюжеті.

Про це йдеться в програмі «Kиїв. Newsroom» на телеканалі «Київ».

Майже у всіх районах столиці з’явилась альтернатива бюветній воді, але платні. Це павільйони з вивіскою – вода на розлив. Журналісти програми «Якісне життя» перевірили якість такої води, але перед цим опитали киян, чи купують вони воду.

Хтось каже, що облаштував собі фільтр, інші замовляють воду на дім або купують у бутлях. Вода на розлив – один із найбільш економічно вигідних варіантів, а хто ж відповідає за якість цього цінного продукту?

Фахівець у галузі очищення води Тетяна Мітченко наголошує, що кожне підприємство повинне відповідати за якість очищенння своєї води.

«А контролювати їх діяльність повинні були санепідстанція, але їх закрили, тому нині ніхто нічого не перевіряє», – зазначила фахівчиня.

Тепер відповідальність за якість води лежить на підпримцях. Вони мають організовувати регулярну лабораторну перевірку власної продукції, а результати аналізів повинні вивішуватися в куточку споживача або на інформаційних стендах – і це перше, на що вам варто звертати увагу.

Однак у пункті розливу, до якого ми завітали, відповіді яким же способом у них проходить очищення, так і не отримали.

«Якщо вам починають розповідати про фільтрацію води сріблом, тоді варто розвертатися і йти з такого пункту розливу води», – наголосила Тетяна Мітченко.

Насправді іони срібла мають бактерицидні властивості, але у надлишку вони токсичні. Тому під час обробки води необхідно строго дотримуватись норми концентрації. Однак в пункті розливу – це перевірити неможливо.

Крім того, важливо використовувати якісну тару для води. Не треба купувати 5- ти літрові бутлі з водою, виливати, а потім місяцями використовувати ті бутлі, це пластик не тої категорії, не тої якості. Для використання підійде, наприклад, полікарбонатний бутиль. Ну і не забувайте про дезинфекцію поверхонь.

Зберігати воду придбану у пунктах розливу рекомендують не більше 24 годин і обов’язково у темному місці.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *