Вибори в Броварах: Нумерація бюлетенів, порушення таємниці голосування, п’яна виборниця, купівля голосів по 200 грн

У зв’язку з порушенням виборчого законодавства у Броварах, поліція відкрила провадження за ч. 2 ст. 159 КК, ст. 212-23 КУпАП, та ч. 2 ст. 160 КК України.

Поліція склала низку протоколів у зв’язку з порушенням виборчого законодавства в Броварах«Опора»

У день місцевих виборів у Броварах поліція Київської області відкрила два кримінальних провадження про порушення таємниці голосування і підкуп виборців, а також склала адмінпротокол за знищення бюлетеня. Про це повідомляє громадська мережа «Опора» з посиланням на Броварський відділ поліції Київської області.

Раніше спостерігач «Опори» виявив факт нумерації бюлетенів на дільниці №321218, в Броварах Київської області. Додаткові позначки помічені на бюлетенях і контрольних талонах для голосування за кандидата на пост мера Броварів і депутатів міської ради. Це порушення доведено до відома членів виборчої комісії.

Потім повідомлення за даним фактом надійшло до Броварського відділу поліції, слідчі відкрили кримінальне провадження за ч.2 ст. 159 Кримінального кодексу України — «Порушення таємниці голосування, вчинене членом виборчої комісії або комісії з референдуму або іншою посадовою особою з використанням свого службового становища». Досудове розслідування триває.

Крім того, в Броварах на одній з виборчих дільниць жінка в нетверезому стані порвала бюлетені.

 
П’яна виборниця порвала бюлетень на виборчій дільниці у Броварах«Опора»

На інцидент відреагували поліцейські, які чергували на даній ділянці. Вони, спільно з членами дільничної виборчої комісії затримали правопорушницю. Відносно жінки складено адміністративний протокол за ст.212-23 КУпАП (Пошкодження, приховування, знищення свого виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі або винесення його за межі приміщення для голосування).

Крім того, броварська поліція виявила факт підкупу виборців місцевою мешканкою. Броварчанка пропонувала по 200 грн за відданий голос за одного з кандидатів, зазначених у бюлетені. Після голосування виборці повинні були пред’явити фотографію бюлетеня.

Слідчі відкрили кримінальне провадження за ч.2 ст. 160 Кримінального кодексу України — «Підкуп виборця, учасника референдуму». Триває досудове розслідування, зловмисницю затримали.

Раніше ззаступник голови Центральної виборчої комісії Сергій Дубовик зазначив про зняття загрози зриву виборів та про забезпечення таємного голосування в місті Бровари Київської області.

Також відомо, що поліцейські відкрили 77 кримінальних проваджень за фактами порушень під час місцевих виборів.

Нагадаємо, 25 жовтня, в Україні вперше пройшли місцеві вибори всіх рівнів, на яких громадяни обирали як представників до місцевих та обласних рад, так і голів селищних і міських рад.

За даними ЦВК, явка на місцевих виборах в даними від 97% територіальних виборчих комісій склала 37%.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *