Війна в Україні: військовим посилюють покарання за відмову стріляти та самовільне залишення місця служби

Військовим, які здійснили правопорушення під час несення служби у період воєнного стану, посилять покарання. Війна в Україні спонукає до зміцнення дисципліни у війську. Судам законодавчо заборонять пом’якшувати покарання для військових, які не виконали наказ командира або самовільно покинули місце служби. Замість адміністративних покарань до правопорушників будуть застосовуватись кримінальні. А звільнення від покарання із випробувальним терміном буде неможливе.

Відповідний законопроект №8271 зареєстровано у Верховній Раді. Причому головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний та міністр оборони Олексій Резніков звернулися до спікера Руслана Стефанчука із проханням якомога швидше внести його на розгляд парламенту.

Цим законопроектом, зокрема,  передбачена заборона судам пом’якшувати винуватцям покарання за такими статтями:

  • Статтею 402 КК (Непокора, тобто відкрита відмова виконати наказ начальника, а також інше умисне невиконання наказу)
  • Стаття 403 Невиконання наказу начальника
  • Стаття 405 Погроза або насильство щодо начальника
  • Стаття 407 Самовільне залишення військової частини або місця служби
  • Стаття 408 Дезертирство
  • Стаття 429 Самовільне залишення поля бою або відмова діяти зброєю

Крім того, засудженим за статтею 403 КК збільшують строк мінімального покарання. Він становитиме 5 років позбавлення волі.

Війна в Україні: військовим посилюють покарання за відмову стріляти та самовільне залишення місця служби

Судам також заборонять звільняти засудженого військовослужбовця від відбування покарання, замінивши реальний строк ув’язнення на умовний з випробувальним терміном.

Ініціатори законопроекту пояснюють це тим, що необхідно усім довести ідею щодо невідворотності покарання.

Через те, що суди приймають різні рішення і по-різному трактують закон у сфері військових злочинів, у суспільстві склалося хибне враження, що покарання за такі злочини можна уникнути. Тобто, принцип невідворотності покарання не працює. Отже, з цим треба покінчити. Усі мають знати, що під час війни в Україні за будь-яке невиконання наказу буде жорстке покарання.

Крім того, цим законом буде дозволено Військовій службі правопорядку проводити огляд військових або резервістів, які проходять військові збори, на предмет алкогольного, наркотичного або іншого сп’яніння.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *