«Гроші до зарплати» заганяють українців у боргові ями: ставки досягають 266 190%

Швидкі мікрокредити в Україні продовжують користуватися популярністю навіть після того, як НБУ змусив кредиторів показувати реальні процентні річні ставки та бути чесними у рекламі. З’ясувалося, що в середньому «гроші до зарплати» видають під 28 671% річних. А найвища ставка в жовтні 2021 року становить 266 190% річних. Такий кредит дає «Укрпозика».

Шалені відсотки виплачують далеко не всі позичальники. Але якщо кредит виявився хоча б ненадовго простроченим, через величезні ставки боржник потрапляє до справжньої кабали. І вибратися з такої боргової ями вже практично неможливо, йдеться в матеріалі OBOZREVATEL.

Цікаво, що реальна річна ставка, яка вказується в договорах, – 22 679% річних. Але насправді вона вища, свідчать дані дослідження USAID.

Аналітики впевнені, що в реальності клієнти мікрофінансових організацій (МФО) платять більше, ніж прописано в документах. Таким чином була розрахована середня ставка 28 671%.

«Ми не знаємо точних причин таких розбіжностей», – зазначили в USAID. Але аналітики припускають, що є дві основні причини, через які компанії не особливо стурбовані правильністю розрахунків:

  • клієнти не розуміють і не приділяють великої уваги цифрам, особливо коли їм дуже потрібно взяти кредит;

  • примусове виконання вимог закону знаходиться на низькому рівні, а накладені штрафи, якщо вони трапляються, не лякають порушників.

    При цьому, як з’ясував OBOZREVATEL, максимальна реальна річна ставка досягає і зовсім 266 190%. «Лідерами» за розміром ставок виявилися такі МФО:

    • «Укрпозика» – 266 190% (кредит, за яким пропонують таку ставку, називається «Бери задарма»);

    • Moneyveo – 128 126%;

    • CreditPlus – 84 812%;

      • «СС Лоун» – 726%;

      • «КачайГроші» – 684%.

      Нагадаємо, з 2021 року Національний банк зобов’язав всі мікрофінансові організації публікувати в умовах кредитування реальну річну ставку. Вона включає всі платежі за умови, якщо взяти гроші зараз, а повернути рівно через рік.

      Туди, зокрема, включені і всі штрафні санкції, пені. Також МФО зобов’язані розкривати повну інформацію про вартість кредиту, рекламуючи його на своїх сайтах.

      Крім того, навесні 2022 року на всіх сайтах МФО повинні з’явитися кредитні калькулятори. Потенційний позичальник повинен мати можливість ознайомитися з усіма витратами за обраними умовами кредиту.

      Як писав OBOZREVATEL, кредитна карта в банках може обійтися в десятки разів дешевше, ніж позику у МФО. Ми розібралися, як і скільки доведеться платити за банківський кредит в «Приваті», «Моно» та інших фінустановах.Також нагадаємо, що державний Укрексімбанк вирішив позбутися від «поганих» кредитів українців. Проблемні позики продадуть на аукціоні. Поки що такі заходи стосуються тільки юридичних осіб. Але і фізособам-боржникам краще не розслаблятися – в банку попередили, що скоре займуться і їхніми кредитами

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *