Для пенсіонерів незабаром настане критична точка: коли більшості збільшать пенсійний вік

В Україні у 2023-му більш як третина тих, кому виповнилося 60 років, не зможуть отримати пенсії. Їм доведеться працювати до 63 чи 65 років. Поступове підвищення вимог до стажу для виходу на заслужений відпочинок вчасно не є новиною. Ось тільки з кожним роком виконати цю вимогу все складніше та складніше.

Як говориться в матеріалі OBOZREVATEL, середній стаж «нових» пенсіонерів стрімко зменшується. Якщо з 2018-го по 2021-й вимоги для того, щоб вийти на пенсію у 60 років, виконувала абсолютна більшість, то поступово до 60% українців не зможуть відповідати критеріям.

Зараз за даними Пенсійного фонду внески на пенсію роблять лише 10,7 млн українців. І це при тому, що пенсії одержують ті ж 10,7 млн осіб. Нині середня пенсія становить 4766 грн. Щоб забезпечити таку цифру, середня зарплата в Україні має становити понад 21,6 тис. грн.

Ще 2017-го в Україні ухвалили пенсійну реформу. Завдяки цьому запровадили щорічне осучаснення пенсій, а також посилили вимоги для того, щоб вчасно виходити на заслужений відпочинок. Цього року потрібно 30 років стажу, щоб вийти на пенсію у 60 років. Від 15 до 20 років стажу вистачить для того, щоб вийти на пенсію у 65 років. І від 20 до 30 років – у 63 роки.

Проблема полягає в тому, що українці в середньому виходять на пенсію, маючи 32 роки стажу, розповідає OBOZREVATEL старша наукова співробітниця Інституту демографії та соцдосліджень Лідія Ткаченко. «Жодних нових розрахунків ми не робили. Наскільки я пам’ятаю, середній стаж, з яким українці виходять на пенсію, – це 32 роки», – розповідає вчена.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *