Податкова реформа може стартувати вже незабаром: усіх українців змусять показати реальні доходи

Податки на зарплату в Україні стануть суттєво нижчими. Однак усіх українців змусять показати свої реальні доходи. Таким чином, близько 14 мільйонам громадян доведеться вказати джерело свого доходу. Податкова реформа може стартувати в Україні вже зовсім скоро.

Про це розповів ідеолог цієї реформи, що отримала назву «10-10-10-3», заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма.

Назва реформи, запропонованої Шурмою, говорить сама за себе. Українцям пропонують оподаткування за схемою «10-10-10-3». У цій формулі 10% становить податок на прибуток, 10% – ПДФО, 10% – ПДВ та 3% – військовий збір. При цьому ЄСВ (єдиний соціальний внесок), який нині є основою наповнення Пенсійного фонду, пропонується взагалі скасувати.

Для порівняння, за тією схемою, що діє зараз, доходи громадян оподатковують таким чином: ПДВ — 20%, ПДФО – 18%, військовий збір – 1,5%, податок на прибуток, який хочуть замінити на податок на виведений капітал, становить 18%, а військовий збір дорівнює 1,5%. Крім того, на зарплату ще нараховують ЄСВ у розмірі 22%.

Тобто, за схемою, яку пропонує Шурма, оподаткування доходів становитиме 33%, а за діючою – 79,5%. Таким чином, «схема Шурми» виглядає значно привабливішою.

Податкова реформа може стартувати вже незабаром: усіх українців змусять показати реальні доходи

Але за такої умови усі мають легалізуватись і платити податки з усіх своїх доходів, говорить Шурма. А це, за його підрахунками, змусить «вийти на світло» 14 мільйонів українців. Адже, за словами заступника голови ОП, нині в Україні близько 50% економіки функціонує в тіні. Усі ці люди або зовсім не сплачують податків, або платять мінімальні внески.

«Підвищення рівня податків майже ні до чого не призведе: можна у 3-4 рази підняти, але це вб’є бізнеси в Україні. Йдеться не про те, щоб не зробити ліберальні ставки податків, а щоб люди сплачували податки», — заявив ідеолог податкової реформи.

Звісно, що на легалізацію усіх тіньовиків та для відпрацювання нового податкового механізму, тобто для запровадження нової податкової культури, знадобиться щонайменше 2 роки, каже Шурма. Увесь цей час Україна не зможе без підтримки західних партнерів. Тому ніхто не розпочинатиме ніякої реформи без ґрунтовних консультацій із західними донорами. Адже, на жаль, на власну економічну міць українцям наразі не варто розраховувати.

«Зараз ключова річ – це підтримка наших партнерів: до 60% отримуємо від партнерів. Будь-яке рішення щодо податків буде схвалено після консультацій із нашими партнерами і тими, хто фінансово нас підтримує», – уточнив реформатор.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *