Податок на смартфон: що це таке і на скільки подорожчає техніка з його запровадженням

В Україні хочуть запровадити податок на смартфон. Втім, він стосуватиметься не лише смартфонів, але й іншої техніки, що має функції копіювання та запису. Тобто, цей податок буде врахований і у вартості телевізорів, що мають функцію запису, а також ноутбуків, планшетів, стаціонарних комп’ютерів і, само собою, смартфонів.

Такі ідеї бродили в умах вітчизняних законодавців ще в минулі роки, проте цьогоріч Рада впритул підійшла до ухвалення такого закону. Так, 9 червня 2022 року було зареєстровано законопроект №5552-1, в якому передбачено нову методику розрахунку податку на техніку. Очевидно, депутатів підштовхнув до цього активний поступ України до Європи, де, як відомо, шанують авторське право.

А податок на смартфон якраз і має компенсувати можливі матеріальні втрати авторів контенту через копіювання їхніх матеріалів. Ці втрати хочуть «підшити» у вартість техніки і таким чином вирішити проблему.Податок на смартфон: що це таке і на скільки подорожчає техніка з його запровадженнямЗвичайно, визначити реальну величину шкоди, яку завдають власникам авторських прав, дуже непросто. Та й у принципі це неможливо. Тому для того, щоби прикинути, яким має бути податок на смартфон і потім скласти остаточну ціну на техніку, братимуть до уваги такі фактори:

  • ціну вмісту;
  • вартість обладнання;
  • кількість споживаного контенту;
  • споживання контенту;
  • показник ВВП душу населення;
  • тіньовий ринок та інші обсяги торгів.

Експерти прогнозують: якщо цей законопроект буде ухвалено, то ціна на техніку зросте ще в середньому на 23%.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *