В Україні затвердили із серпня нові тарифи на газ та скоротили обсяги його споживання

Із серпня в Україні будуть нові тарифи на газ. При цьому лише новими тарифами не обійдеться: уряд вирішив скоротити споживання газу на 10 відсотків.

Нові умови для ринку газу викладено в документі, розробленому Кабміном. Йдеться про «Положення про покладання спеціальних зобов’язань на суб’єктів ринку природного газу», яке було затверджено 19 липня.

Що вирішили з тарифами на газ?

Положенням затверджено нові тарифи на газ, які діятимуть для підприємств теплової комунальної енергетики, а також фіксовані тарифи для бюджетної сфери та інших споживачів.

Цим положенням закріплено тариф на газ для підприємств теплової комунальної енергетики, які постачають тепло та гарячу воду населенню. Це тариф становитиме 7420 гривень за тисячу кубометрів з урахуванням ПДВ. Такий тариф діятиме до 31 травня 2023 року.

Крім того, тариф на газ для установ бюджетної сфери встановлено на рівні 16 390 гривень за тисячу кубометрів з урахуванням ПДВ.В Україні затвердили із серпня нові тарифи на газ та скоротили обсяги його споживанняДля решти споживачів вартість тисячі кубометрів газу становитиме 38 325,5 гривні з урахуванням ПДВ.

За такими тарифами компанія Нафтогаз постачатиме цим споживачам природний газ з 1 серпня 2022 року. При цьому споживання газу вирішено скоротити на 10%.

Регулюватимуть споживання за допомогою тарифів

Для всіх категорій споживачів встановлять нові норми, які будуть на 10% нижчі від тих, що були закріплені трирічними договорами, раніше укладеними між ними та Нафтогазом. При перевитраті газу понад цю норму, очевидно, «включатимуться» ринкові тарифи на газ, за якими потрібно буде заплатити за кожен «зайвий» кубометр.

Тому зниження температури у приміщеннях цієї зими неминуче. Найрозумніше, що можна зробити у цій ситуації – максимально утеплити приміщення перед опалювальним сезоном. Чим нижчими будуть втрати тепла, тим комфортніше буде у квартирах, школах та інших приміщеннях.

При цьому тарифи на газ для населення вирішено залишити на рівні минулого опалювального сезону. Щоправда, законопроект про мораторій на комунальні послуги наразі не затвердили. Рада відправила його на доопрацювання.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *