Скільки українців залишиться всередині країни після війни: озвучено цифри та перспективи

На Україну після закінчення війни чекає довгий період відновлення. І йдеться не лише про необхідність відновлювати зруйновані підприємства, інфраструктуру. Демографічна ситуація і до повномасштабної війни була критичною, зараз експерти називають її «катастрофічною». Без повернення, щонайменше, більшості біженців відновити економіку навіть за допомогою західних інвестицій буде вкрай складно. Майбутнє країни, зокрема, залежить і від того, скільки українців повернеться додому.

Про те, що чекає на Україну після війни і яка буде демографічна ситуація, читайте у матеріалі OBOZREVATEL.

Скільки українців буде після війни?

Точних даних немає і бути не може (занадто багато невідомих). Інститут демографії та соцдосліджень при Національній академії наук є чи не єдиним органом, який може озвучувати хоч якісь науково аргументовані припущення. Але й вони не можуть дати точної відповіді: немає інформації з окупованих територій, немає даних про те, коли закінчиться війна (а від цього залежить, скільки біженців повернеться), якою буде економічна ситуація тощо.

Академік Елла Лібанова, директор згаданого інституту, озвучила припущення: якщо Україна поверне всі тимчасово окуповані території (зокрема і АР Крим), населення може бути на рівні 37 млн. осіб. Якщо вдасться повернути території, захоплені після 24 лютого 2022-го, чисельність українців усередині країни може становити близько 33 млн осіб.

Одна із невідомих змінних – скільки українців повернеться з-за кордону. За даними Євростату, близько 3,9 млн українців набули статусу (тимчасового захисту чи біженця) у країнах ЄС. Важливо, що українці обирають не довічний статус біженця, а тимчасовий захист. Вона дозволяє мігрувати всередині ЄС, їздити в Україну. Але після закінчення війни, ймовірно, такий статус заберуть.

Елла Лібанова додає: близько 70% українок за кордоном мають вищу освіту. Приблизно 35-40% тих, хто виїхав – діти. У більшості країн ЄС діти зобов’язані ходити до школи (та українська онлайн-школа не допоможе уникнути обов’язкового відвідування шкільних чи дошкільних закладів). Діти швидко вивчають нові мови, адаптуються до нових реалій. Також і дорослі для того, щоб отримувати виплати, мають вивчати мову країни, в якій вони перебувають – українці швидко адаптуються до нових умов.

В умовах демографічної кризи в ЄС, старіння населення, уряду Євросоюзу зацікавлене у тому, щоб українські біженці з вищою освітою, працездатного віку залишалися всередині країни. Польща вже пропонує українцям купувати житло в іпотеку по 3% річних, в Україні такої можливості немає.

Лібанова нагадує: після війни на Балканах до країни повернулося 30-32% біженців. В Україні у найкращому разі повернеться 50-60% біженців, вважає академік. Демографиня Людмила Слюсар розповідає OBOZREVATEL: найважливіша умова для повернення біженців – питання безпеки. Якщо Україна отримає гарантії, що через кілька років Росія знову не спробує напасти і захопити території, кількість тих, хто повернеться до України, буде вищою.

Як повернути українців додому?

Україні знадобляться швидкі та масштабні реформи. Зростання довіри до влади під час війни дозволить за бажання скористатися цією підтримкою для імплементації реформ. Без цього також неможливо буде зробити наступний крок для повноправного членства в ЄС. Україна отримає технічну допомогу, фінансування та конкретні перспективи. Швидко впровадження реформ, справедлива економічна політика, реальна боротьба з корупцією, створення економічних умов для розвитку бізнесу, відкриття нових робочих місць – все це є однією з умов не тільки для повернення біженців, а й для того, щоб не допустити міграцію з країни після закінчення війни.

«Якщо буде видно, що держава працює над тим, щоб покращився рівень життя населення, щоб зменшувався рівень корупції, раціонально використовувалися кошти, створювалися робочі місця», – каже демографиня. Крім того, важливо, щоб Україна зробила і часто політичну заяву: показала, що вона потребує повернення своїх громадян.

Біженці мають розуміти, що вони мають шанс повернутися до України та допомогти побудувати успішну державу. При цьому не повинно бути засудження тих, хто залишив країну від тих, хто залишався в період активних військових дій усередині країни.

Найважче повернути в Україну тих біженців, які втратили своє житло, у кого загинули родичі. Але навіть за кращого сценарію Україні доведеться відновлювати демографічну ситуацію протягом наступних років. Рівень народжуваності досяг критичної позначки 0,7 дитини на одну сім’ю, тоді як для заміщення покоління потрібно, щоб у середньому на кожну сім’ю було 2,15 дитини.

Народжуваність, навіть якщо станеться післявоєнний сплеск, не вийде до рівня заміщення поколінь. Тому для економічного зростання та повноцінного розвитку Україні доведеться залучати мігрантів. Хто і з яких держав має зайняти порожні робочі місця українців – питання відкрите. І хоча поки що таке питання неактуальне, демографічна політика на післявоєнний період має формуватися вже зараз.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *