Українцям дали рекомендації, що робити у випадку тривалого відключення електрики та відсутності опалення

Відключення електрики може стати лише одним із декількох лих, які чекають на українців в умовах блекауту. Особливо сутужно доведеться тим, у кого немає хатини в селі, і хто залишиться зимувати в холодних багатоповерхівках. Відключення електрики, відсутність тепла і води можуть стати нездоланними перепонами, якщо не знати, як від цього рятуватись.

Прес-служба МВС дала українцям рекомендації, як виживати взимку без світла, тепла і води.

Українці з острахом чекають наступної зими. Адже, якщо ворог і надалі цілеспрямовано знищуватиме об’єкти енергосистеми нашої країни, то Україна може надовго поринути у морок. А звичні нам усім комунальні блага надовго стануть недоступними. Звісно, ніхто б із нас не хотів проходити таку школу виживання, але реальність може виявитись саме такою.

Найперше, що слід зробити – створити запас продуктів тривалого зберігання і води

Найкраще – запастися консервами, які можна споживати без приготування. Щоправда, «задоволення» це – не з дешевих. Тому не прогадають ті, хто ще з осені запасся домашнім консервуванням. Але й зараз ще не пізно бодай заквасити капусту і приготувати власноруч деякі м’ясні та рибні консервації.

Запас води має бути, щонайменше, триденний. На одну людину це приблизно 40 літрів.

Українцям дали рекомендації, що робити у випадку тривалого відключення електрики та відсутності опалення

Що слід зробити за відсутності електрики

  • Насамперед слід вимкнути з мережі всі електроприлади, щоб вони не згоріли від сплеску напруги при раптовому ввімкненні.  
  • Треба запастись найпростішими джерелами освітлення: ліхтарями на батарейках та свічками.
  • Не відкривати холодильник і морозильну камер без необхідності. А при потребі швидко зачиняти дверцята холодильника. Так він довше триматиме всередині холод.
  • Не використовувати деревне вугілля або генератор у приміщенні, оскільки при згорянні виділяється чадний газ, який може бути небезпечним для життя.

Як у квартирі надовше зберегти тепло

  • Перш за все, треба ретельно ізолювати приміщення, закривши всі шпарини у вікнах і дверях, крізь які може проникати холод.
  • Усім мешканцям квартири краще переселитися в окрему кімнату. Так у ній краще зберігати тепло.
  • Слід подбати про теплий і просторий одяг – бажано з натуральної сировини – вовняний та бавовняний. Слід також запастися кількома парами теплих шкарпеток на кожну людину.
  •  Заздалегідь дізнайтесь розташування найближчих пунктів обігріву, куди можна прийти зігрітись і бодай випити гарячого чаю.

І головне, треба вірити, що будь-яка зима не вічна, і що неодмінно на зміну їй прийде сонячна весна.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *