Хто і як повинен відшкодувати збитки від знищеного під час війни автомобіля

В Україні через злочинні дії російських окупантів знищено чи сильно пошкоджено понад 100 000 автомобілів фізичних осіб. Сьогодні ми розповімо про те, хто і як має відшкодувати збитки від знищеної під час воєнного стану машини.

Правоохоронні органи відкривають кримінальне провадження за кожним фактом обстрілу російськими окупантами об’єктів цивільної інфраструктури, зокрема автомобілів. Наразі слідчі відкрили вже близько 25 000 кримінальних проваджень за фактами пошкодження об’єктів інфраструктури підприємств та організацій. Також відкрито велику кількість кримінальних справ за фактами пошкодження багатоквартирних житлових будинків, приватних житлових будинків, автомобілів тощо.

Умисне знищення чи пошкодження ворогом об’єктів цивільної інфраструктури підпадає під статтю 438 Кримінального кодексу України (Порушення законів та звичаїв війни).

Суму збитків у кримінальній справі встановлює обов’язкова судово-економічна експертиза. Але власник майна може сам підрахувати суму збитків та передати розрахунки слідчому. Доказами пошкодження майна у кримінальній справі є також фото- та відеоматеріали.Хто і як повинен відшкодувати збитки від знищеного під час війни автомобіляЗгідно зі статтею 129 КПК України, постраждала особа може в рамках кримінального провадження пред’явити цивільний позов щодо відшкодування завданих збитків. Але виникає питання, хто має бути відповідачем у такому разі. Якщо буде створено спеціальний міжнародний суд (трибунал), як обговорюється, то відшкодовувати збитки має РФ.

 
Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *