Чистий четвер: що роблять у це свято. Всі традиції і прикмети

Останній четвер перед Великоднем у народі називають Чистим, і цьогоріч він припадає на 2 травня. Кажуть, вода в цей день набуває цілющих властивостей, тож варто встигнути скупатися на світанку. Віряни починають пекти паски та готувати великодні кошики.

Чистий четвер – останній день перед святом, коли ще можна прибирати вдома та на подвір’ї. Страсна п’ятниця відкриває скорботний період напередодні Великодня. Що можна робити у Чистий четвер – читайте у матеріалі OBOZ.UA.

Що таке «четвергова сіль»

Четвергову сіль готують у ніч з Великої середи на Чистий четвер. Здавна вважали, що така сіль слугуватиме оберегом родині на весь наступний рік.

Наші пращури висушували сіль у печі, а потім, освятивши у церкві, зберігали її біля ікон. Кажуть, цей оберіг здатен захистити від хвороб. З наукової точки зору характерний чорний колір солі пояснюється ланцюгом хімічних реакцій.

Можна приготувати сіль з травами. Необхідні інгредієнти:

  • сіль;
  • чорний хліб;
  • розмарин;
  • м’ята;
  • материнка;
  • меліса.

Хліб нарізають на шматки, перемішують м’якуш з водою, додають сіль та перетерті трави. Слід випікати суміш у духовці допоки сіль не почорніє. Після охолодження її просіюють та насипають у спеціальні мішечки. Освячувати сіль варто на Великдень разом з іншими продуктами.

Традиції купання

Згідно з біблійними переказами, у Великий четвер на вечірній молитві Христос повідомив своїм учням, невдовзі хтось із них його зрадить. В Чистий четвер відбулася Таємна вечеря, під час якої Ісус омив ноги апостолам, показуючи, що любов – у жертовності та служінні.

Звідси і походить традиція омиватися прохолодною водою на світанку. Омиватися треба, читаючи молитву зі зверненнями до Божої Матері та Ісуса Христа, а також до свого ангела-охоронця.

Чистий четвер пов’язаний з очищенням душі та тіла. Купатися краще стоячи – вода має стікати по всьому тілу, при цьому можна уявляти, що тече не рідина, а чисте світло, що дарує оновлення.

Четвергові прибирання

Великдень – світле свято, яке слід зустрічати у чистій, охайній оселі.

У Чистий четвер треба провести генеральне прибирання: помити підлогу, двері та вікна. Кажуть, якщо не прибрати в цей день – родина весь рік житиме у чварах. Також варто викинути мотлох, старі та пошкоджені речі.

Господині традиційно починають випікати паски та готувати страви до святкового столу.

Народні прикмети

За повір’ями, якщо в Чистий четвер залишити невимитий посуд чи не закінчити прибирання, то рік буде невдалим. А якщо під час прибирання знайшлися речі, які були давно забуті, то це на щастя.

Сонячна тепла погода на Чистий четвер – значить, невдовзі настане справжня літня спека.

А якщо на Чистий четвер опади – то дощитиме аж до літа.

Кажуть, що в Чистий четвер не можна давати і брати в борг, бо разом з грошима піде і достаток з дому.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *