Єдиний телемарафон новин на Броварщині: в ефірі — село Богданівка!

15 серпня 2022 року Броварщина взяла участь у ефірі кількох національних телевізійних каналів, що входять до Єдиного телемарафону новин.

Репортаж пройшов на території Богданівського дошкільного навчального закладу «Півник», який було зруйновано під час відступу російських окупаційних військ. У дитячому садку «Півник» та місцевій школі, що поруч, російські окупанти облаштували військовий штаб, шпиталь, штаб логістики та склад боєприпасів. Відступаючи, окупанти повністю зруйнували дитячий садок та місцеву школу.

У телевізійному марафоні новин взяли участь — начальник Броварської районної військової адміністрації Павло Проскочило, бригадний генерал Збройних Силах України Валерій Ємбаков, представник Броварської районної військової адміністрації — місцева мешканка села Богданівка Оксана Цьомка (на той час опинилася в окупації) та представники зруйнованих окупантами навчальних закладів села Богданівка.

                  

Павло Проскочило зазначив, що із 125 населених пунктів Броварщини пошкоджень зазнало 45. Всього під окупацію ворога потрапили 24 населені пункти — Баришівської, Великодимерської та Калитянської громад. Під час «зачисток» територій, було виявлено 175 загиблих осіб цивільного населення Броварського району без урахування тих, хто пропав без вісти.

На сьогодні, за словами очільника району, швидкій відбудові інфраструктури та житлового фонду багато у чому заважає замінування територій. Тож наразі триває процес розміновування. У першу чергу на території району були розміновані лінії електропередач та газопостачання.

За словами Павла Проскочила, колосальну роботу провели працівники ДТЕК — протягом місяця їм вдалося відновити електропостачання у всіх населених пунктах Броварського району. Це при тому, що без світла, на період окупації, залишалося близько 85 000 абонентів.

За період окупації на Броварщині постраждало майже 3000 будинків, з них 416 — були зруйновані вщент.

Торкнувся Павло Іванович і такої теми, як організація гуманітарних коридорів для евакуації населення. Спільними зусиллями віце-прем’єр-міністра України Ірини Верещук, Київської обласної та Броварської районної військових адміністрацій, таких коридорів в районі було організовано 19. З них 14 спрацювало, а 5 здійснити не вдалося. Під час евакуації вдалося врятувати майже 15 000 осіб.

Спогадами про відвоювання села поділився бригадний генерал Збройних Сил України — Валерій Ємбаков. Валерій Євгенович наголосив на тому, що першим військовим формуванням ЗСУ, яке увійшло у населений пункт, була 72 окрема механізована бригада імені Чорних Запорожців.

Як тривали перші дні окупації в Богданівці, в ефірі розповіла Оксана Цьомка, яка є місцевою мешканкою села Богданівка. Найстрашніші згадки — перебування 15 осіб у підвальному приміщенні більше доби, в маленькій кімнатці, у той час, коли по вулицях села снували танки та російські солдати-окупанти. У постійному напруженому стані, коли будь-якої миті треба було бути готовим одягнутися і ховатися у підвалі, родина пані Оксани провела ще кілька днів, а потім змушена була евакуюватися.

Під час марафону слово надали заступнику директора навчально-виховної роботи Комунального дошкільного навчального закладу «Півник» Валентині Кеуш. Керівник зауважила, що кожного року о цій порі «кипіла підготовча робота». Щороку ДНЗ «Півник» випускає 30 діток-дошкільнят. Цьогоріч саме таку кількість малят садочок планував набрати.

Щоб якось приглушити негативні емоції, колектив дитячого садочка з перших днів повномасштабної війни облаштував харчове забезпечення для місцевої територіальної оборони. Однак, російські загарбники увійшли у село.

В окупації Богданівка перебувала 21 день.

На сьогодні обидва навчальні заклади включені до програми відбудови. Оновлені заклади планують відбудувати відразу ж із укриттями та бомбосховищами. Восени, за узгодженням з місцевою територіальною громадою, діти Богданівки будуть навчатися у навчальних закладах сіл Шевченкове та Рудня.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *