Сьогодні Маковія. Народні прикмети та заборони 1 серпня

Православна церква святкує днем семи мучеників Маковеїв та початок Успенського посту. У народі відзначають Перший Спас, Медовий Спас, Спас на воді або Маковий Спас. Українські Новини розкажуть, що можна і небажано робити цього дня.

З 1 вересня 2023 року Українська Православна Церква перейшла на юліанський календар, більшість церковних свят тепер відзначаємо на 13 днів раніше. Отже, і свято Маковія за григоріанським календарем святкували 14 серпня, а тепер перший спас відзначаємо 1 серпня.

Маковія, або Перший Спас, є важливим релігійним та народним святом в Україні. Це свято має кілька назв: Маковія, Перший Спас, Медовий Спас. Основний зміст цього свята полягає у вшануванні мучеників Маккавеїв, які загинули за свою віру.

У цей день у церквах проводяться богослужіння та освячення води, меду і маку. За народними традиціями, українці приносять до храму букети-«маковійчики», які складаються з трав, квітів, голівок маку та обов’язково з різнотрав’я, яке символізує родючість і достаток. Після освячення ці букети зберігаються в оселі як оберіг.

Маковія також знаменує початок Успенського посту, який триває до 14 серпня. У цей день прийнято готувати страви з медом і маком, наприклад, медові пироги, маківники та інші ласощі.

Святкування Маковія в Україні має глибокі корені та супроводжується численними обрядами і традиціями. Це свято об’єднує релігійні та народні елементи, нагадуючи про важливість віри, родинних зв’язків та шанування минулих поколінь.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *